Annons

Värdighetsgarantier ska införas

Ett värdegrundsarbete inom vård och omsorg har pågått sedan länge i Uppvidinge. Socialnämnden har nu beslutat om vilka tre garantier som ska ges till vård- och omsorgstagare i kommunen.
Uppvidinge • Publicerad 10 februari 2014

Fyra ombud har fått utbildning i socialtjänstlagens nationella värdegrund, Värdigt liv och välbefinnande. Ombuden arbetar på olika äldre- boenden i kommunen och har tillsammans med områdescheferna haft till uppgift att föra värdegrundsarbetet framåt.

Socialnämnden har sedan tidigare tagit beslut om att införa tre värdegrundsgarantier, och under oktober månad har hemtjänstpersonal delat ut enkäter där vård- och omsorgstagare kunnat fylla i vilka garantier de anser viktiga. Enkäter har också funnits på äldre- boenden och på kommunens hemsida för att så många som möjligt ska kunna vara med och påverka. I varje kommundel har pensionärer också bjudits in till en diskussion om värdegrunden enligt socialtjänstlagen. En värdegaranti är något utöver de insatser som redan är beviljade.

Annons

En sammanställning har gjorts av enkäterna och mötena och nu har social- nämnden tagit beslut om vilka tre garantier som ska gälla i Uppvidinge.

Den första garantin är att alla personer inom äldreomsorgen som har insatser enligt socialtjänstlagen ska få en kontaktman.

- Det har varit en brist tidigare och har inte fungerat fullt ut, säger social-nämndens ordförande Thomas Lindberg (C). Så som det var uppbyggt tidigare har det inte fungerat när någon blivit sjukskriven, börjat studera, eller flyttat till exempel.

En annan garanti är att om ett planerat besök inom äldreomsorgen blir försenat 30 minuter eller mer ska personal ringa till personen som ska få besök och berätta om förseningen och när man beräknas komma.

Den tredje garantin är att all personal som arbetar inom äldreomsorgen ska bära en textad namnskylt, så att vårdtagaren vet vem det är som kommer.

- Det här är de garantier vi ska satsa på och dem vi börjar med, säger Thomas Lindberg. Vi kan ändra efter hand, kanske lägga till någon eller plocka bort om någon garanti är uppfylld.

Förslaget är att de tre garantierna ska börja gälla från 1 april i år.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons