Annons

Vårdtagare dog efter misstänkt medicinsabotage

En vårdtagare på ett äldreboende misstänks ha fått sina mediciner utbytta och manipulerade av en i personalen. Vårdtagaren fick besöka sjukhus i flera omgångar men avled sedan.
Uppvidinge • Publicerad 12 juni 2018
En person på ett äldreboende i Uppvidinge kommun dog av att medicinen hade blivit manipulerad och bytts ut.
En person på ett äldreboende i Uppvidinge kommun dog av att medicinen hade blivit manipulerad och bytts ut.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Personalen som är misstänkt för sabotaget har stängts av på det aktuella äldreboendet i Uppvidinge kommun och är polisanmäld. Hur detta kunde hända vill verksamhetschefen inte gå in på i nuläget.

– Det pågår en polisutredning och jag vill egentligen inte föregripa den så mycket mer just nu. Jag tycker det är viktigt att den får ha sin gång, säger verksamhetschefen.

Annons

Personen är misstänkt för att ha bytt ut mediciner och manipulerat medicinpåsar.

– Polisen jobbar inte alltid så fort, jag har fått ligga på en del där. Men jag har fått uppfattning om att personen är misstänkt för grov stöld och vållande till kroppsskada, säger verksamhetschefen.

Enligt en lex Maria-anmälan var det en vårdtagare som medicinerades för en annan grundsjukdom som inte fick tillgång till sina vätskedrivande tabletter. Det ledde till att personen försämrades och avled.

Det var under en natt som personal uppmärksammade att vårdtagaren blev påverkad i andningen. Vårdtagaren fick då åka till sjukhuset på grund av hjärtsvikt och lunginflammation. Personen fick antibiotika och kunde åka hem efter några dagar. Men bara tre dagar senare fick personen åka in till sjukhuset igen, med samma symptom. Personen fick ytterligare antibiotika ordinerat och var inlagd på sjukhuset i två dagar. Men efter fyra dagar i hemmet blir vårdtagaren så pass dålig och avled tre dagar senare.

Patienten led av en grundsjukdom som hade försämrats men enligt anmälan går det inte att utesluta att de vätskedrivande tabletterna som vårdtagaren inte fick var den utlösande faktorn för att patienten försämrades.

– Vi vet inte om personen avled av medicinsabotage, det är det som måste utredas, säger verksamhetschefen.

Det var annan personal på boendet som upptäckte att medicinpåsar hade blivit manipulerade och att läkemedel hade bytts ut. De hade även upptäckt att ytterligare patienter hade fått sina dospåsar manipulerade, men där fanns det inga dokumenterade konsekvenser eller vårdskador.

Vårdtagarens närstående har informerats om händelsen. Även övrig personal på äldreboendet har blivit informerade och administrativa åtgärder har satts upp. Den misstänkta personalen har stängts av från sitt arbete.

Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons