Annons

”Vi måste alla ta ansvar”

– Vi måste alla som civilpersoner vara öppna för att lära känna nya människor. Det var moderaten Willemo Carlssons recept vid gårdagens läns- konferens om fattigdom och social utestängning.
Uppvidinge • Publicerad 26 oktober 2010
Vid konferensen medverkade bland andra lokala PRO-medlemmar.
Vid konferensen medverkade bland andra lokala PRO-medlemmar.Foto: Stewe Jonsson
länskonferens Vid konferensen med- verkade bland andra politikerna Carina Adolfsson Elgestam (S) och Willemo Carlsson (M). Foto: Stewe Jonsson
länskonferens Vid konferensen med- verkade bland andra politikerna Carina Adolfsson Elgestam (S) och Willemo Carlsson (M). Foto: Stewe JonssonFoto: Stewe Jonsson

2010 har utsetts till året då EU ska bekämpa fattigdom och social utestängning. I går uppmärksammades detta vid länskonferenser över hela landet. Efter en inledande avdelning då en rikskonferens i Göteborg i direktsändning visades på bioduken, vidtog en avdelning där lokala aktörer i olika sammanhang samlades på podiet.

En av dem var Willemo Carlsson, ordförande i nämnden för arbete och välfärd i Växjö kommun och hon satte fingret på att en förändring måste till hos var och en av oss. Att alla måste våga närma sig nya människor, exempelvis flyktingar.

Annons

Hon betonade även vikten av att alla får tillgång till arbetsmarknaden.

Carina Adolfsson Elgestam var villig att gå riktigt tufft fram för att minska utanförskapet i samhället.

– Det skulle finnas en lag som sa att alla arbetsgivare var tvungna att anställa någon med arbetshinder, sa hon, och beklagade sig över att egoismen – som hon ser det – har brett ut sig i det svenska samhället.

Alla i panelen var överens om att ett arbete, som ger var och en känslan av att vara behövd, är mycket viktigt om man ska minska utanförskapet i Sverige.

Per Sandberg, som är chef för förvaltningen för arbete och välfärd på Växjö kommun, kunde konstatera att kraven på arbetsmarknaden ökat, och han beklagade sig över att det inte längre är så lätt som det var då han som 19-åring klev in på Trensums kontor för att söka jobb och fick svaret ”du kan börja på måndag”.

Han konstaterade att det i en tid när alla inte har det gott ställt gäller att vara medveten om detta och anstränga sig för att inkludera alla och inte göra som en förälder gjorde på ett klassmöte han deltog i; ifrågasätta om det fanns någon som inte hade råd att betala 200 kronor i månaden till en skolresa.

Länskonferenserna runt om i Sverige arrangerades av bland andra Svenska EFS-rådet, Sensus, ABF och Folkets Hus och parker. Kronobergskonferensen lockade ett 50-tal deltagare, de flesta från Växjö kommun.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons