Annons

Vindkraftpark allt närmre

Bygget av en av Sveriges största vindkraftverkparker kommer allt närmare i Uppvidinge. Stena Renewable hoppas att kunna sätta en park i drift i Tvinnesheda med omnejd under 2013.
Uppvidinge • Publicerad 8 december 2010

Det handlar om max 50 verk med max 191 meters höjd, i ett område runt Tvinnesheda och Badeboda, söder om Åseda.

Det troligaste är dock att det inte blir fullt så många.

Annons

-Vi kan aldrig bygga fler än det antal vi angett när vi haft samråd, och det tenderar alltid att bli färre, konstaterar företagets vd Göran Danielsson och fortsätter:

– Det kan alltid dyka upp något som gör att vi får minska antalet verk.

Exempel på sådant som kan dyka upp är att ett markområde klassas som nyckelbiotop och därmed inte kan exploateras eller att vindmätningar visar att turbulensen är för kraftig för att det ska bli bra effekt på ett vindkraftverk.

Länsstyrelsen håller just nu på att arbeta med Stena Renewables ansökan om att få etablera en vindkraftverkpark söder om Åseda. Miljöskyddsärendet har kungjorts och eventuella yttranden ska vara inne senast 1 februari.

Företaget räknar med att få ett beslut om tillstånd under 2011.

Vindmätningar pågår fortfarande och därför är inte Stena Renewables beslutsunderlag ännu komplett. Något definitivt beslut att bygga kommer inte förrän dessa är avslutade.

De ekonomiska förutsättningarna är dock bättre än någonsin för vindkraft.

-Vi köper vindkraftverk från utlandet och priset i euro har sjunkit. Dessutom har kronan stärkts gentemot euron, säger Göran Danielsson.

Stena Renewable har i dag två vindkraftverkparker i Sverige, i Ludvika och Härnösand. Det i Ludvika är störst, med 17 vindkraftverk. Företaget har också fått miljötillstånd för en 22 verk stor park i Laholm och en tio verk stor park i Östergötland.

Sveriges största vindkraftverkpark finns i Jämtland och omfattar 48 verk.

Bolaget ligger också långt fram med en park ett par mil norr om Åseda, i närheten av Lemnhult i Vetlanda kommun. Två av de planerade verken står dock i Uppvidinge kommun. Det handlar om totalt 38 vindkraftverk med en maxhöjd på 185 meter. Där räknar företaget med en driftsstart 2012.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons