GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Energieffektivt byggande är på gång i Vikaholm

Tanken var att stadsdelen Vikaholm i Växjö skulle bli ett passivhusområde. Men intresset från privatpersoner för att bygga med denna teknik var för lågt. Däremot byggs nu både energieffektiva bostadsrätter, äldreboenden och en förskola.
Nyheter • Publicerad 23 maj 2014
Kluster för lågenergihus.?Vikaholm var tänkt som ett område för passiva hus. Till en början var intresset lågt, men nu har några spekulanter hört av sig till kommunen. Dessutom byggs förskola, bostadsrätter och äldreboende som lågenergihus.
Kluster för lågenergihus.?Vikaholm var tänkt som ett område för passiva hus. Till en början var intresset lågt, men nu har några spekulanter hört av sig till kommunen. Dessutom byggs förskola, bostadsrätter och äldreboende som lågenergihus.Foto: Olof Elfverson

Flera husleverantörer anmälde intresse för byggnation av lågenergihus på Vikaholm, söder om Teleborg.

– Vi hoppades att många privatpersoner skulle nappa, men så blev det inte, säger David Johansson, projektledare vid Växjö kommun.

Han tror att investeringskostnaden avskräckte. Samtidigt finns en skepsis med att vara först ut med ett sådant byggande.

Istället har fjärrvärme dragits till området och därmed kan hus byggas med olika uppvärmningssystem.

Men under våren har det lossnat något. Ett par blivande husägare har tagit kontakt med kommunen och är intresserade av att bygga energisnålt och med passivteknik.

Dessutom är en ny förskola på gång i området som byggs som passivt hus. Vöfab står bakom denna byggnation. Huset håller dock inte internationell standard.

Byggföretaget Skanska planerar dessutom för ett äldreboende som är energieffektivt och som ska byggas enligt LEED. Det är en beteckning som står för Leadership in Energy and Environmental Design. Man tar hänsyn till närmiljö, vattenanvändning, energianvändning, material och inomhusklimat.

Skanska bygger även ett bostadsrättsområde med lägenheter i Vikaholm. Modellen kallas Netto Nollenergi, vilket innebär att husen ska genera lika mycket energi som de förbrukar. Det blir solceller på taket och bergvärme, vilket borgar för låga energikostnader.

– Vi får ändå ett kluster med olika former av energieffektiva hus på Vikaholm, säger David Johansson.

Energiplanerare Jan Johansson, Växjö kommun, tycker ändå att Växjö ligger i framkant. Trots att få passiva hus med internationell standard har byggts. Han nämner Portvakten, två åttavåningshus som räknas som passivhus. Något traditionellt värmesystem finns inte i huset. Värmen alstras ifrån de boende, samt från elektriska apparater som används.

Det finns flera EU-projekt på gång som Växjöbostäder och Vöfab är involverade i, framhåller Jan Johansson.

– Det finns en stor potential att spara energi. Uppvärmning av svenska hus står för 35-40 procent av hela energibehovet, säger Jan Johansson och framhåller att det går att göra mycket vid renoveringar.

Han nämner de miljonprogrammen som inte är så energisnåla. Samtidigt måste man gå varsamt fram. Kostsamma renoveringar leder till högre hyror, vilket blir ett dilemma när man ska ta väga in sociala aspekter.

Kommunalrådet Per Schöldberg (C) tycker att passivhusteknik bara utgör en del i klimat- och miljöförbättringar. I tyska städer som bygger mycket passivhus saknas bra uppvärmningssystem och då blir incitamentet större att bygga klimatneutralt.

– Anledningen till att det inte finns så många passivhus i Växjö är att vi redan har energisystem, som fjärrvärme, som är bra för klimatet. Därför har marknaden inte efterfrågat så många passiva hus, säger han.

Det är därför som ytterligare ett Sandviksverk på 1,3 miljarder kronor byggs.

Han framhåller också Växjö som ledande i trähusbyggnation.

– Passiva hus är inte enda svaret för att göra oss fria fossilberoendet.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.