Annons
Nyheter

Enhet – ett av de minsta partierna

Existenslinjen i stället för arbetslinjen. En basinkomst för alla oavsett vad man presterar. Detta vill partiet Enhet genomföra i sin politik. De mindre partierna blir fler. Ofta uppstår de som reaktion mot de etablerade större partierna. Men något politiskt inflytande får de aldrig.
Nyheter • Publicerad 22 augusti 2014
Annika Wesche är ett av fyra språkrör i det lilla partiet Enhet. Ingemar Karlsson har nästan varit med från starten och gick med för 20 år sedan. Foto: Jan Bärtås
Annika Wesche är ett av fyra språkrör i det lilla partiet Enhet. Ingemar Karlsson har nästan varit med från starten och gick med för 20 år sedan. Foto: Jan BärtåsFoto: 

1990 startade det visionära partiet Enhet som en motvikt till de etablerade politiska partierna i riksdagen. Grundare var företagaren Ulf Wåhlström som efter en lång yrkesverksam karriär insåg att livet måste vara mycket mera än att bara arbeta och tjäna pengar. Då kom idén att skapa ett nytt politiskt parti som förespråkar ett ”mänskligare” samhälle.

Enhet har i dag fyra språkrör. Pensionerade läraren Annika Wesche är en av dessa och hon besökte nyligen Växjö och höll ett partimöte. Dessutom arrangerades ett home party hemma hos hennes syster som bor i Rottne.

Annons

En som tidigt tilltalades av Enhets idéer är Ingemar Karlsson, från Uråsa.

– Här fanns ett parti som stod upp för ett mänskligare samhälle där man jobbar tillsammans istället för att konfrontera, säger Ingemar Karlsson.

Han gick in i partiet för 20 år sedan och har varit det troget sedan dess.

Enhet har beröringspunkter med tidiga Miljöpartiet, förklarar Annika Wesche. Bland annat frågan om medborgarlön och en strävan efter ett hållbart samhälle. Inre värden måste prioriteras framför hög konsumtion och ständigt ökad materiell standard. Det vill säga en omställning från slit- och slängkultur till naturresursdelning.

– Fast vi tillhör inget block i politiken, säger Annika Wesche, som gick med i Enhet 2006.

I dagsläget finns runt 700 medlemmar, vilket innebär en kraftig ökning – För ett år sedan bestämdes att vi skulle satsa på det här valet. Tidigare har vi befunnit oss i en uppbyggnadsfas. Nu är vi mera konkreta och har en ordentlig partipolitik.

Sociala medier, som twitter och facebook, är till stor hjälp. Genom dessa nätverk kan man lättare skapa kontakter och sprida information om möten, program, och så vidare.

– Det som lockar mig med Enhet är att man inte riktigt vet vart det bär hän. Det finns så mycket glädje och energi bland medlemmarna, säger Annika Wesche.

I år kommer Enhet även att ställa upp i kommunfullmäktigevalet i Växjö, lovar Ingemar Karlsson. En valupptakt över hela landet hålls nu på lördag.

Utmärkande för Enhet är en icke konfrontativ samtalston. Partiet vill inte gå till angrepp eller försvar och undviker helst ord som ”ska”, ”måste” och ”inte” när det beskriver sin politik. Istället ska man argumentera för sin sak och inte kasta skit på motståndare, förklarar Annika Wesche.

Annons

Viktiga punkter i partiprogrammet är alla människors lika värde och ett införande av en så kallad basinkomst för alla oavsett man vad presterar. Det blir en grundtrygghet som ersätter socialbidrag och olika former av ekonomiska stöd som förekommer i dag. Livet är mera än arbete, påpekar man. Därför vill man ersätta arbetslinjen med existenslinjen.

Enhet är mån om jordens resurser. Den som förbrukar dessa resurser ska betala avgifter. Samtidigt vill man minska skatten på arbete.

– Som arbetslös är det lätt att känna sig värdelös. Men om människor arbetar mindre blir det mera tid för barn och gamla. Man har möjlighet att öka sin kreativa sida och få mer tid för skapande, säger Annika Wesche.

Följande småpartier har beställt valsedlar i riksdagsvalkretsen Kronobergs län:

De Nya Svenskarna D.P.N.S

Direktdemokraterna

Djurens parti

Enhet

Europeiska Arbetarpartiet-EAP

Feministiskt initiativ

Framstegspartiet

Fredsdemokraterna

Humandemokraterna

Klassiskt liberala partiet

Kristna Värdepartiet

Landsbygdspartiet Oberoende

Nya Partiet

Piratpartiet

Rättvisepartiet Socialisterna

Reformist Neutral Partiet

Republikanerna

Skånepartiet

SPI Välfärden

Svenskarnas parti

Sveriges Kommunistiska Parti (SKP)

Sverige ut ur EU / Frihetliga Rättvisepartiet (FRP)

Vägvalet

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons