Annons
Nyheter

Löpningen ger extra energi till valet

Johan Hultberg, Moderaternas toppnamn i länet, har inga problem att peka ut vad som skiljer det egna partiet från övriga allianspartier. Höstens val ser han som en folkomröstning om arbetslinjen.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2014
Johan Hultberg sprang Berlin maraton förra året och siktar på Paris till våren. ?Jag har blivit bättre på att ta mig tid till träning. Fördelen med att springa är att det är lätt även om man är på resande fot.?
Johan Hultberg sprang Berlin maraton förra året och siktar på Paris till våren. ?Jag har blivit bättre på att ta mig tid till träning. Fördelen med att springa är att det är lätt även om man är på resande fot.?Foto: Urban Nilsson

Idrott och löpträning är några av Johan Hultbergs stora intressen vid sidan om politiken. Det är svårt att få tid till träning, men han försöker följa Finlands statsminister Alexander Stubbs ord: En timme träning ger mig två timmars extra energi.

Energin lär behövas när man som Johan Hultberg försöker vara så påläst det bara går inför varje beslut. När han ska beskriva sig själv som politiker blir det med ord som arbetsam, påläst och tillgänglig.

Annons

– Jag knackar dörr och gör företagsbesök även mellan valen. Jag tycker det är viktigt.

Han blev lite oväntat tvåa på moderaternas riksdagslista i länet inför förra valet och kom in i riksdagen som 25-åring. Som ung och grön trodde han att det skulle krävas vassare armbågar i riksdagsgruppen. Men han har mötts av en öppen och tillåtande attityd.

Efter fyra riksdagsår är han fortfarande ung, men långt mer erfaren som politiker.

– Det tar tid att lära sig jobbet. Nu vet jag att det gäller att vara på tå och tidigt engagera sig i olika frågor. Det är då man har möjlighet att påverka.

Jobben, eller arbets­linjen om man så vill, är par­tiets viktigaste valfråga och det som överskuggar allt annat.

Fler jobb och att det blivit mer lönsamt att arbeta är också det som Johan Hultberg tycker är det viktigaste Moderaterna uppnått under valperioden.

– Vi har lyckats bra, trots finanskriser. Då säger motståndarna att det beror på en växande befolkning, men vi har haft många industrier som tampats med sviktande konjunkturer, inte minst i vårt län.

– Valet den 14 september är en folkomröstning om arbetslinjen. Ska det bli fler jobb eller dyrare jobb, säger Johan Hultberg.

Bland hans egna hjärte­frågor kommer valfrihetsfrågor högt på listan. När han lämnade uppväxtens Uddevalla var det just för att själv få välja den gymnasieskola som passade honom bäst. Han är också engagerad i skolfrågor.

– Det har vi mycket diskussioner om vid köksbordet hemma. Min fru är lärare, säger han.

Annons

Att höja statusen på den svenska skolan är en ödesfråga, menar han. Unga som har svårt att klara skolan får det ­också besvärligt i arbetslivet. Därför är skolfrågorna så viktiga, menar han.

En tredje hjärtefråga är miljö- och klimatfrågorna, där han också är partiets talesperson.

Hur vi ska hejda den globala uppvärmningen är den dominerande frågan. Sverige har visat vägen för andra länder hur man framgångsrikt kan förena sjunkande utsläpp med ekonomisk tillväxt, anser han.

– Det är framför allt koldioxidskatten, att vi har ett pris på utsläppen, som fört Sverige så långt.

Nästa stora utmaning är transportsektorn.

– Vi får allt bränslesnålare fordon, men vi reser mer och transporterar mer. Mer fossilfritt på vägarna blir ett prioriterat arbete framöver.

Han är glad över energiöverenskommelsen som ger bolagen möjlighet att ersätta uttjänta kärnkraftreaktorer med nya. Och stolt över vindkraftsutbyggnaden och satsningen på energiforskning..

– Kärnkraften är en förklaring till våra låga koldioxidutsläpp. I den bästa av världar skulle kärnkraften fasas ut. Men klimathotet är överordnat kärnkraften.

.

Johan Hultberg är en tydlig vän av alliansen, även om ett samarbete alltid innebär givande och tagande.

Annons

– Jag är glad att vi kunnat uträtta så mycket, både på riksplanet och lokalt i kommun och landsting.

Just nu har Johan Hultberg fullt fokus på valrörelsen och att få förnyat förtroende för de kommande fyra åren. Men han tar en mandatperiod i taget.

– Jag har aldrig sett politiken som ett yrkesval. Det är ett engagemang, ett förtroendeuppdrag. Just nu känner jag ett enormt driv, men jag kommer inte att vara riksdagsman fram till pensionen – det lovar jag!

Läs mer om Moderaterna och andra röster från partiet i dagens Smålandsposten.

Om Johan Hultberg

Ålder: 29 år.

Bor: I villa på Teleborg.

Familj: Nygift med Ellen.

Bakgrund: Född och uppvuxen utanför Uddevalla. Flyttade till Växjö i samband med gymnasiet, vilket också var startskottet för det politiska engagemanget. Jobbade som politisk sekreterare för Moderaterna parallellt med studier i statsvetenskap. Hann inte få en färdig examen förrän han blev vald till riksdagsledamot 2010.

Politisk förebild: Bland andra Johnny Munkhammar, riksdagsman och debattör, död i cancer 2012. Han förenade en stark ideologisk övertygelse med att verka inom partikulturen.

Kerstin Haggren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons