Annons
Nyheter

Skyttedal (KD) hoppas på plats i riksdagen

KD:s förstanamn på riksdagslistan Sara Skyttedal värnar en klassisk borgerlig politik och tycker att rätts- och försvarsfrågor har kommit för långt ned på agendan. Här har alliansen inte levererat tillräckligt, påpekar hon.
Nyheter • Publicerad 19 augusti 2014
KD ska bedriva klassisk borgerlig politik, säger Sara Skyttedal. Inriktningen är ett samhälle som stödjer familjer och ger utrymme för individen utan att politiken detaljreglerar.
KD ska bedriva klassisk borgerlig politik, säger Sara Skyttedal. Inriktningen är ett samhälle som stödjer familjer och ger utrymme för individen utan att politiken detaljreglerar.Foto: Filip Sjöfors
Foto: 

Här är politikerna som kämpar för att hålla sig över fyraprocentsspärren. Smålandsposten inleder en serie där partierna presenteras inför riksdagsvalet. Först ut är Kristdemokraterna.

Nu väntar hårt arbete för de toppolitiker som kandiderar till riksdagen. Det gäller att övertyga att de är de mest lämpliga att företräda sitt parti. Kristdemokraten Sara Skyttedal driver en hård personalvalskampanj och ägnar veckorna före valet med att kuska runt i länet och träffa folk från olika samhällssektorer.

Annons

– Jag har köpt en bil, jag har upptäckt att det behövs, säger hon.

Hon tar emot i valstugan på Storgatan i Växjö och häftar upp en affisch på sig själv.

Det var under gymnasietiden som Sara Skyttedal hamnade i Växjö. Det var kärleken som tog henne hit.

Växjö påminner inte särskilt mycket om den miljö där Sara Skyttedal är uppväxt i. Hon kommer från en av miljonprogrammets betongförorter utanför Stockholm, Haninge.

– Ganska tidigt såg jag problemen i området med hög brottslighet och otrygghet. Man fick se sig om när man gick hem på kvällen.

Sara Skyttedal fick ett intresse för politik och hon fastnade inte för vänsterns verklighetsbeskrivning och lösning på problemen. Det politiska påbråt har hon skaffat själv. Föräldrarna hade inte den traditionen.

– Jag var trött på vänsterns förslag på lösningar med att städigt höja bidragen och bygga mera fritidsgårdar. Det behövdes något annat. Den borgerliga politiken och framförallt kristdemokraternas syn där man framhåller ett socialt ansvarstagande och att familj och samhälle hänger ihop är viktiga delar.

Sara Skyttedal blev aktiv politiker 2003 och har under åren sysslat med kommunpolitik, politik på distriktsnivå och i Europasammanhang. Hon kandiderade även till EU-parlamentet. Ordförande för ungdomsförbundet blev hon förra året och därmed ingår hon i partistyrelsen.

Nu är hon inställd på att verka som politiker på riksdagsnivå. Det är i detta­ sammanhang hon gör mest nytta, tror hon.

Områden som försvar, lag och ordning och rättspolitik engagerar henne starkt. Hon är inte nöjd med alliansens insatser under de år man har suttit vid makten.

Annons

– Brottsligheten är för hög och uppklarningsfrekvensen från svensk polis är för dålig. I domstolarna använder man sig dessutom inte av hela straffskalan. För låga straff utdöms.

Lag och ordning har tigare varit moderaternas hjärtefrågor. Men här tycker Sara Skyttedal att partiet frångått sina ursprungliga ideal.

– Moderaterna har släppt sin ambition.

På samma sätt har försvarsfrågan prioriterats ned på ett oroväckande sätt, anser Sara Skyttedal.

Valet inför EU-parlamentet blev en värdemätare hur KD ligger till inför höstens val. Sara Skyttedal är optimistisk. KD gick fram och hamnade på 7,6 procent i Kronoberg.

– Det känns bra. Traditionellt är Kronoberg ett starkt kristdemokratiskt fäste.

Trenden i år har annars varit att småpartierna växer och de stora etablerade som Moderaterna och Socialdemokraterna tappar sympatisörer. För att möta denna utveckling bör Kristdemokraterna vara tydliga med sin borgerliga politik. KD är en motkraft till vänsterpartier, menar Sara Skyttedal.

Politiken får aldrig detaljstyra människors vardag, framhåller hon. Därför säger hon klart nej till kvotering av föräldraförsäkring och till bolagsstyrelser.

 Här har vi både vänsterpartier och liberalerna mot oss. KD är enda partiet som konsekvent säger nej till sådana lösningar.

KD:s absoluta motpol är Feministiskt Initiativ, förklarar Sara Skyttedal.

Annons

– Det är ett parti som bland annat vill införa kvoteringar, avskaffa försvaret och införa sexualundervisning redan på dagis.

Hon skulle inte kunna tänka sig att kalla sig för feminist.

– Jag är för jämställdhet. Men att vara feminist säger inte så mycket om individen. Män och kvinnor ska ha samma möjligheter, men att kvotera är fel väg, det leder till diskriminering och att man väljer bort utifrån ett kön.

På en höger- och vänsterskala inom KD står Sara Skyttedal till höger och det är inget hon hymlar om. Hon tror på ett fortsatt allianssamarbete, men inget är heligt. Huvudsaken är att man bedriver en klassisk borgerlig politik och inte sneglar åt vänsterblocket.

– Moderaterna och Social­demokraterna slåss om att stå i mitten. Men vi är tydliga med att vi inte är något socialliberalt parti och vi riktar oss mot borgerliga väljare. Det behövs en starkare kristdemokratisk röst inom alliansen. Och det kan ju hända en hel del inom alliansen.

Läs mer om Kristdemokraterna och andra röster från partiet i tisdagens Smålandsposten.

Om Sara Skyttedal

Bor: I Växjö.

Ålder: 28 år.

Familj: Två systrar och en styvbror.

Yrke: Ordförande i KDU.

Politisk bakgrund: Aktiv i KDU sedan 2006. Vald som förbundsordförande i maj 2013. Internationell sekreterare i KDU och vice ordförande i den europeiska sammanslutningen Youth of the European People’s Party (YEPP).

Politisk förebild: Margaret Thatcher.

Dold talang: Bra på att bugga.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons