Annons
Nyheter

”Tårarna bara rann”

Kristdemokraterna i Växjö vill fortfarande sälja delar av allmännyttan. Men partiets Lena Johannesson känner att Smålandspostens opinionsundersökning ger starkt stöd för hennes motstånd.
Nyheter • Publicerad 26 augusti 2014
Lena Johannesson (KD) upplever ett starkt stöd från allmänheten sedan hon stoppade en försäljning av Växjö kommuns bostäder, bland annat i Araby.
Lena Johannesson (KD) upplever ett starkt stöd från allmänheten sedan hon stoppade en försäljning av Växjö kommuns bostäder, bland annat i Araby.Foto: Bosse Vikingson

Med sin röst stoppade Lena Johannesson (KD) försäljningen av 1 100 kommunägda hyreslägenheter till privata bolag. Hon jublar åt resultatet av opinionsundersökningen där 64 procent säger nej och 23 procent ja till sådana affärer.

– Tårarna bara rann ner från kinderna när jag såg det. Av glädje och lättnad, säger Lena Johannesson.

Annons

Hon är en del av den styrande allians som drivit frågan om att sälja bostäderna, men hennes nej i kommunfullmäktige stoppade affären.

Direkt efter var turbulens stor, både inom partiet och inom alliansen. Toppnamnet René Jaramillo lämnade Kristdemokraterna och gick över till Moderaterna.

Lena Johannesson berättar att året efter beslutet varit jobbigt. Fast hon har aldrig tvivlat och känner sig nu än mer styrkt i sin uppfattning.

Nu står hon inte på KD:s kommunala lista. Skulle en ny försäljning bli aktuell tycker hon definitivt att partiet ska säga nej igen.

Kommer du att försöka påverka partikamraterna om det blir aktuellt?

– Ja det kommer jag försöka. Det räcker med att titta på denna undersökning, säger Lena Johannesson.

Men partiet är inte emot försäljning av kommunala bostäder, även om det inte accepteras i alla lägen.

– Vi vill inte se ombildningar till bostadsrätter i centrumnära lägen. Det vill vi ha som ägardirektiv i kommunens bostadsbolag efter valet, säger KD:s förstanamn Jon Malmqvist.

– Men för att bostads­bolag ska kunna bygga och ha en finansiell situation som inte är allför känslig måste man få in kapital också.

Med tanke på Smålandspostens undersökning, var beslutet i kommunfullmäktige bra eller dåligt?

Annons

– Ska jag in och uttala mig om den sörjan? Vi vill lämna den bakom oss. Jag var en del av styrelsen som sa att vi inte hade förtroende för Lena Johannesson och jag står bakom förslaget som det såg ut så det kan jag inte säga att det skulle ha ändrats på något vis, säger Jon Malmqvist.

René Jaramillo, numer M, manar till självkritik. Men inte i sak:

– Detta resultat får mig inte att byta åsikt. Men vi måste bli bättre på att pedagogiskt förklara bakgrunden och hur vi på detta sätt verkligen kan stärka allmännyttan, skriver han i ett sms.

Moderata kommunalrådet Bo Frank vägrar först svara på frågor kring opinionsundersökningen. För att göra det kräver han att få se alla frågor, även de som ännu inte blivit publicerade.

I partiets lokala valprogram står ”Kommunen ska vara en aktiv part på bostadsmarknaden som både bygger och säljer fastigheter”. Får undersökningen dig att ändra dig?

– Nej. Jag vet att i grunden kommer det att bli nödvändigt för alla som styr att man både kan bygga och avyttra fastigheter, säger Bo Frank.

Inom oppositionen har Vänsterpartiet starkast stöd bland sina väljare i denna fråga. 92 procent av de undersökta sa nej till försäljning. Eva-Britt Svensson, kandiderar till såväl riksdag som fullmäktige.

– Jag fick bekräftat det vi känt hela tiden, att en majoritet av Växjöborna inte vill att hyresrätterna ska säljas ut, säger hon.

V går till val på att bygga 2 000 nya bostäder i Växjö, varav en majoritet ska vara hyresrätter, berättar hon. ”Rimliga hyresnivåer” hoppas hon kunna uppnå genom att på riksplanet halvera ROT-avdraget och istället återinföra statliga investeringsbidrag för hyresrätter.

– Vi anser inte att vi måste sälja det vi gemensamt äger för att bygga nytt.

Läs mer om väljarundersökningen och om andra partiers kommentarer till väljarundersökningen idagens Smålandsposten.

Johan Kristensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons