Annons
Nyheter

Val: Riksdagsmän utan makt

Den 14 september väljs 349 riksdagsledamöter. Tror du att de bestämmer över rikets lagar och budget? Fel, det gör bara partiledarna och deras närmaste.
Nyheter • Publicerad 21 augusti 2014

Åtminstone om man får tro förra riksdagsledamoten Ann-Marie Pålssons (M) rapport Knapptryckarkompaniet.

Hon beskriver där hur partiledningen med hjälp av piska (mobbning och utfrysning) och morot (karriärlyftande utnämningar och ekonomiska ersättningar) fick riksdagsgruppen att göra som den ville, helst med få frågor och lite diskussion.

Annons

”Vi reducerar oss själva till att bli partiernas megafoner, inte för att vi alltid gillar det utan för att ”systemet” belönar detta beteende. Att sedan väljarna knappast vill ha det så är en annan sak. Deras inflytande på vårt handlande är svagt.”

Pålsson skriver att efter av vad hon hört var det lika illa i de andra partigrupperna. En viktig skillnad noterar hon, om det var lågt i tak när partiet var i opposition, blev det ännu värre i regeringsställning. Statsminister Fredrik Reinfeldt har försvarat sin hårda ledarstil med att överenskommelser måste hållas.

Pålsson slutade efter förra valet. Nu är det dags att välja nya ledamöter.

Johan Persson är nyhetschef på Smålandsposten.

Johan Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons