Annons
Nyheter

Centerpartiet vill tillbaka till sina rötter

En verktygslåda full med snabba löften i stället för ett klassiskt valmanifest. Det bjuder Centerpartiet i Alvesta kommun på inför valet om några veckor.
Nyheter • Publicerad 20 augusti 2010
Centerpartisterna Kent Andersson, Johny Haraldsson, Hagart Valtersson, Kent Axelzon, Thomas Haraldsson och Sven Sunesson utlovar satsningar på landsbygden om det går bra i kommunvalet.
Centerpartisterna Kent Andersson, Johny Haraldsson, Hagart Valtersson, Kent Axelzon, Thomas Haraldsson och Sven Sunesson utlovar satsningar på landsbygden om det går bra i kommunvalet.Foto: Emma Ståhl

Bland kohagar, stall och gödsel i Transjö presenterade i förra veckan Centerpartiet sitt kommunala handlingsprogram och landsbygdsprogram inför valet 2010. Dessa har tagits fram under det senaste året av medlemmarna i kommunkretsen.

– Vi har ju våra rötter i landsbygden och det vill vi lyfta fram, säger Johny Haraldsson som är ordförande i kommunkretsen.

Annons

– Handlingsprogrammet är något som våra 21 kandidater till kommunfullmäktige ska kunna luta sig tillbaka mot, tillägger Kent Axelzon.

Den senaste mandatperioden, där man samarbetat med s, fp och mp, beskriver man som positiv. Men om konstellationen återstår efter valet är oklart:

– Samarbetet har fungerat bra, man får ge och ta. Men vi går till val på vårt eget program och vill ha så mycket stöd som möjligt. Sedan får vi se vad som händer, säger kommunalråd Sven Sunesson.

Vilka är de viktigaste frågorna på lokalnivå?

– Ekonomin. Vi behöver en stabil ekonomi med ett överskottsmål så att kommunen ska kunna utvecklas. Sen, när det finns möjlighet, öppnar vi för en skattesänkning, säger Lars-Erik Gustafsson.

Målsättningen är att öka några mandat men hur många låter man vara osagt. För att få väljarna på sin sida presenterar man i sin verktygslåda "snabba löften".

Exempel på sådana är till exempel att det ska vara lättare att få sjönära tomter, satsning på biogas, höjda bidrag till föreningslivet, mer närproducerad mat och en utveckling av anhörigstödet.

Resurser till landsbygden, bland annat till vägnätet och tele-och datanätet, nämns flitigt:

– Landsbygden ska leva av egen kraft, men vi måste satsa allmänna medel för att få folk att välja landsbygden, säger Hagart Valtersson.

Valrörelsen är i gång och Centerpartiet satsar till exempel på valmöten i mindre orter, valstuga i Alvesta och information hem i brevlådan. En aktiv hemsida, bloggar och Facebook använder man också:

Annons

– Det är viktigt, inte minst för att fånga de unga väljarna, säger Thomas Haraldsson.

Hur går det i riksdagsvalet?

– Alliansen vinner, och centerpartiet får 7-8 procent, spånar Sunesson och får medhåll av sina partikollegor.

Emma Ståhl
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons