Annons
Nyheter

"Fokus nummer ett är sysselsättningen"

Vägar och järnvägar ligger högt bland prioriteringarna för länets socialdemokraters inför valet. Men högst ligger jobben.
Nyheter • Publicerad 25 augusti 2010
Socialdemokraterna vill se en satsning på Europakorridoren och därmed höghastighetståg: - Ja, men den kan inte byggas utan att man gör vi Södra stambanan, säger länsordförande Monica Haider
Socialdemokraterna vill se en satsning på Europakorridoren och därmed höghastighetståg: - Ja, men den kan inte byggas utan att man gör vi Södra stambanan, säger länsordförande Monica HaiderFoto: Lars-Göran Rydqvist

Problemet är att det inte via politiska beslut går att skapa nya jobb annat än i den offentliga sektorn. Det vet partiets länsordförande Monica Haider (s):

– Vi förfogar inte över jobben. Men fokus nummer ett är egentligen sysselsättningen och politikerna förfogar över villkor och förutsättningar för att det ska bli jobb.

Annons

Partiets lösning är bland annat att satsa på hållbart företagande och livslångt lärande. Konkret handlar det om att Kronoberg är ett skogslän och därmed ska man satsa på att bygga i trä. Dessutom ska forskningen kring träbyggande uppmuntras och där anses företagen har en viktig roll att spela.

Att matcha utbildningar på olika nivåer med de jobb som finns i länet ska vara en viktig princip.

En central punkt i partiets program är infrastrukturen. Kollektivtrafiken ska bli fossilbränslefri år 2020. Hela E 4:an utlovas bli motorväg och väg 23, 27 och 120 ska göras säkrare med hjälp av bland annat mitträcken. Södra stambanan ska förbättras och på sikt ska höghastighetståg med sträckning via Ljungby, Europakorridoren, genomföras på sikt.

– Vi behöver både höghastighetståg och satsningar på stambanan. Tågresandet kommer att öka och många länder i Europa satsar stort på det.

– Och infrastruktursatsningar i sig ger också sysselsättning.

Frågan är hur det ska betalas. Merparten av infrastruktursatsningar står staten för, men Monica Haider är inte främmande för att kommunernas och landstingets satsningar kan behöva öka och det i sig kan innebära höjda skatter även på lokal nivå. Däremot är inte partiet förtjust i dagens system, medfinansiering, där kommuner och regioner kan gå in med egna pengar för att få en infrastruktursatsning genomförs tidigare.

Likt moderaterna på länsnivå pratar inte heller socialdemokraterna om bostadsfrågan.

– Bostadsfrågan är en kommunal angelägenhet. Därför nämner vi det inte, säger Monica Haider.

Däremot lyfts kulturfrågan upp med ett eget program. En av många punkter är att sänka avgifterna i kulturskolorna. På sikt vill partiet se fri entré till kulturinstitutioner i länet.

I det landstingspolitiska programmet diskuteras bland annat vårdvalet. Grundinställningen är positiv, men man tänker inte acceptera en fri etableringsrätt av vårdcentraler. Politikerna ska besluta om var nyetableringar ska få ske.

Bosse Vikingson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons