Annons
Nyheter

Kampen om ett mandat

För första gången någonsin har Smålandsposten beställt en egen väljarbarometer för Växjö kommun. Med 800 svarande blir det en statistiskt kraftig opinionsmätare för hur det kommer att gå i valet i kommunen. Resultatet säkerställer en kraftig framgång för borgarnas största parti (m) och en tillbakagång för oppositionens största (s). premiär.
Nyheter • Publicerad 26 augusti 2010
Foto: 

Undersökningen är utförd av Sentio Research och 800 slumpmässigt utvalda personer har förra veckan intervjuats per telefon. Resultatet har sedan viktats för kön och ålder.

Andelen osäkra väljare är hög men mycket tyder på att maktbalansen mellan blocken kommer att vara fortsatt jämn när rösterna ska räknas den 19:e september.

Annons

Mandatf ördelningen i Växjö fullmäktige efter valet 2006 är att det borgerliga blocket har 30 av 61 röster, jämfört med det rödgrönas 29 och sverigedemokraternas 2. Enligt barometern skulle de borgerliga ta det mandat från oppositionen som behövs för egen majoritet. Sverigedemokraternas vågmästareroll med två mandat har dock aldrig avgjort någon stor politisk fråga sen 2006. I stort sett i alla frågor har partiet röstat med de borgerliga utan att påverkat utgången i realiteten. Smålandspostens väljarundersökning visar också att partiet i Växjö inte kan peka på någon framgång i jämförelse med den uppgång som partiet redovisar centralt. Enligt undersökningen behåller sd sina två mandat.

– Ju närmare valet, desto större blir osäkerheten på vad man ska rösta på. Det är inte ovanligt med en osäkerhetsprocent på 50 procent. Ett mellanvalår ligger siffran mycket lägre, mellan 20 och 30, säger Arve Østgaard vd på Sentio Reseach.

Undersökningen visar på statistiskt säkerställda förändringar för m, c och kd. Resten ligger inom felmarginalen.

–?Ett fenomen som märks i den här undersökningen och i andra lokala valundersökningar är att sverigedemokraterna har lägre resultat än i riksdagsvalet. En anledning är att de lokala representanterna inte är tillräckligt kända, många platser står ju tomma, medan rikspartiets företrädare är kända.

Det ser ganska klart ut att moderaterna blir vinnare i Växjö. Men frågan är hur det går för de andra, små borgerliga partierna.

”Ju närmare valet, desto större blir osäkerheten på vad man ska rösta på.”

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons