Annons
Nyheter

Minister på besök för att lära

Ministern Tobias Billström ville lära sig mer om integrationsarbete. Därför gjorde han igår ett besök i föregångskommunen Uppvidinge.
Nyheter • Publicerad 11 augusti 2010
Minister Billström passade på att anteckna hur man kan arbeta med integrationsfrågorna.
Minister Billström passade på att anteckna hur man kan arbeta med integrationsfrågorna.Foto: Stewe Jonsson
Foto: Stewe Jonsson
Tobias Billström träffade bland andra Josef Sheekh som trivs med sitt arbete och tycker att det gick snabbt att lära sig arbetsuppgifterna.
Tobias Billström träffade bland andra Josef Sheekh som trivs med sitt arbete och tycker att det gick snabbt att lära sig arbetsuppgifterna.Foto: Stewe Jonsson
Lars-Gunnar Serell är jobbcoach och sysslar dels med just integrationsfrågor, dels med andra sociala frågor inom kommunen.
Lars-Gunnar Serell är jobbcoach och sysslar dels med just integrationsfrågor, dels med andra sociala frågor inom kommunen.Foto: Stewe Jonsson
Ministern fick gå en rundtur på fabriken för att lära sig lite om glastillverkning.
Ministern fick gå en rundtur på fabriken för att lära sig lite om glastillverkning.Foto: Stewe Jonsson

I en ranking som tidningen Fokus nyligen lät göra hamnade Uppvidinge kommun på andra plats när det gäller hur bra integrationsarbete Sveriges kommuner gör. Det handlar till exempel om hur kommunerna arbetar för att utlandsfödda individer lättare ska komma in på arbetsmarknaden.

Av den här anledningen besökte igår migrationsminister Tobias Billström Alstermo och glasfabriken GFAB. Uppvidinge är ministerns tredje stopp av fem på sin så kallade integrationsturné. Och han tar erfarenheter med sig.

Annons

– Vi ser att de kommuner som lyckas bäst är de som sätter jobblinjen i fokus. Det ska gå snabbt för individen att möta arbetslivet, säger han.

– Sedan måste det finnas en strävan att bli självförsörjande, att som individ klara sig utan stat och kommun. Den verkliga integrationen handlar just om att göra människor anställningsbara. Och det fungerar bra i Uppvidinge, säger Tobias Billström vidare.

GFAB är en glasfabrik som bland annat tillverkar speglar. Av 120 anställda är 17 procent utlandsfödda, något som ses som en hög siffra. Av de utlandsfödda personerna har en tredjedel fått jobbet genom vanlig ansökan, en tredjedel genom inhyrningsfirmor där många sedan fått fast anställning och en tredjedel genom kommunens jobbcoach, Lars-Gunnar Serell.

– Han är verkligen ett bemanningsföretag i miniatyr, säger Tobias Billström.

Det han syftar på är Lars-Gunnar Serell och hans engagemang och förmåga att ge utlandsfödda individer förutsättningar att komma ut i arbete. Bland annat beskriver företagets personalchef, Camilla Kronqvist, att Serell vet vad företaget vill ha och att företaget alltid varit nöjt med de personer som kommit dit.

– Vi behandlar alla efter samma villkor. Samtidigt har vi en tät dialog med Lars-Gunnar Serell om hur individerna trivs med sina arbetsuppgifter. Ibland får någon byta avdelning för att hitta jobb som passar just den personen bättre. Arbetsledningen är bra på att följa upp hur det fungerar. Det är viktigt med korta beslutsvägar. Och det har vi, säger Camilla Kronqvist.

Josef Sheekh är en av dem som fått jobb genom kommunens satsningar. Han kom från Somalia för tre år sedan och har jobbat på företaget i åtta månader.

– Jag trivs jättebra. Det gick fort att komma in i arbetsrutinerna här. Jag jobbar mest med logistiken och i spegeltillverkningen, säger han.

Patrik Rosell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons