Annons
Nyheter

Nykomling med ögon på polisen

Det är inte bara gamla rävar som konkurrerar om en plats i Älmhultspolitiken. Vart fjärde år är det många nykomlingar som syns på fullmäktigelistorna. Smålandsposten kommer att träffa några av representanterna till höstens kommunalval. Först ut är moderaternas Erik Hansen från Eneryda.
Nyheter • Publicerad 12 augusti 2010
Foto: John Sahlin
Erik Hansens favoritplats i Älmhult: skog och sjö. Erik Hansen spelar gärna beachvolley i Bökhult och passar samtidigt på att njuta av sjö och skog i horisonten. I höst kandiderar han till kommunfullmäktige i Älmhult.
Erik Hansens favoritplats i Älmhult: skog och sjö. Erik Hansen spelar gärna beachvolley i Bökhult och passar samtidigt på att njuta av sjö och skog i horisonten. I höst kandiderar han till kommunfullmäktige i Älmhult.Foto: John Sahlin

Varför finns du med på moderaternas lista?

– Jag tycker att man ska försöka göra något åt det man inte gillar i sin stad, i stället för att bara gnälla. I Sverige har vi möjlighet att förändra och det vill jag utnyttja. Om man inte vill engagera sig som politiker borde man åtminstone rösta i valen.

Annons

Vad vill du förändra?

– Det är framför allt frågor om rättssäkerhet och skola. Polisen måste få mer resurser så att de slipper att arbeta med allt administrativt. Byråkratin gör att deras arbete blir alldeles för tungrott för att folket ska kunna räkna med polisinsatser inom en rimlig tid.

Vad är problemet med skolan?

– Den behöver bli mycket mer kvalitativ. I framtiden får kunskap ännu större konkurrens från Indien och Kina. Därför behöver lärarna bli bättre på pedagogik. Om lärarna är mer motiverade så blir undervisningen bättre vilket resulterar i att eleverna lär sig mer, det vet jag av egen erfarenhet.

Varför är du moderat?

– Därför att moderaterna bäst stämmer överens med mina värderingar. Naturligtvis finns det saker som jag inte gillar, men det kan jag försöka påverka inifrån.

Till exempel?

– Jag är inte positiv till en alltför stor utförsäljning av den statliga infrastrukturen. En del saker måste staten styra, till exempel järnväg och telekommunikation. Annars är risken att småbefolkade ställen glöms bort.

Hur länge har du intresserat dig för politik?

– Det var i starten av gymnasiet som jag började uttrycka politiska åsikter, eftersom att jag ansåg att mycket var fel i samhället – integrationspolitiken till exempel. Det kändes konstigt och helt fel, när kompisar som hade lärt sig svenska och satsade hårt på skola eller arbete, helt plötsligt blev utvisade. Då är det något som är fel i systemet.

Annons

Bedriver du någon personvalskampanj?

– Nej, eftersom jag studerar på annat håll och inte vistas i Älmhult varje dag så satsar jag inte så högt. Jag hoppas på att få bli ersättare i någon nämnd, helst kultur- och fritidsnämnden. Föreningslivet är en viktig fråga för mig och i stort sett är jag nöjd med Älmhults breda satsning på föreningar. Men jag är inte insatt i om fördelningen av pengar är okej.

Du studerar i Stockholm där du läser vid Försvarshögskolans officersprogram. Kan du följa med vad som händer i Älmhult?

– Ja, det är inget problem. Jag brinner verkligen för Älmhult och kan följa utvecklingen med hjälp av kompisar som bor här. Med dagens teknik är det dessutom enkelt att vara uppdaterad med vad som händer. I höst flyttar jag till Karlskrona och kommer att vara ute mycket till sjöss eftersom jag valt en nautisk inriktning – då har jag långa perioder med ledighet som jag kan tillbringa i Älmhult.

Varför gillar du Älmhult?

– Därför att det är en sådan härlig atmosfär i staden. Och det finns massor av potential här. Om jag jämför med Stockholm så finns det mycket butiker här också, men ett lugn som inte går att hitta i huvudstaden. Det sprudlar av aktivitet här.

Bodil Hansen (m) är din mor. Går du i hennes fotspår?

– Ja, det skulle man kunna säga. Det är delvis hon som uppmuntrat mig till att påverka samhället. Vi är överens i de allra flesta frågor, men jag tror att min ålder hjälper mig att ha en lite modern synvinkel på politiska frågor.

Hur skulle dina vänner beskriva dig?

– De skulle nog säga att jag är hjälpsam. Jag ställer ofta upp för mina vänner. Häromveckan hjälpte jag till med förberedelserna inför min kompis bröllop. Sedan skulle nog många berätta att jag är lite klurig – någon som hittar på lite rackartyg ibland.

John Sahlin

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons