Annons
Nyheter

Som Fagrabäck röstar, röstar riket

Det är för lugnt tycker Claudioa Buzdon, som alltid vill hänga med i debatterna. Alldeles för mycket tjat och för många hårda ord mellan politikerna anser andra. Men rösta tänker de alla göra.
Nyheter • Publicerad 30 augusti 2010
Foto: 
säker på sin partisak Margit Karlberg vet vad hon väljer, men hur det ska gå i valet vågar hon inte gissa. Den 19 september blir en dag i nervös väntan.Foto: Alexander Mahmoud
säker på sin partisak Margit Karlberg vet vad hon väljer, men hur det ska gå i valet vågar hon inte gissa. Den 19 september blir en dag i nervös väntan.Foto: Alexander MahmoudFoto: Alexander Mahmoud
Pigga Kira är på språng, men matte Christina Engström tar sig ändå tid att prata. Dörrknackande politiker har hon inte sett till i området och de är hon lika gärna utan.
Pigga Kira är på språng, men matte Christina Engström tar sig ändå tid att prata. Dörrknackande politiker har hon inte sett till i området och de är hon lika gärna utan.Foto: Alexander Mahmoud
Foto: 

En förmiddag när sommaren sjunger på sista versen är det stillsamt i Fagrabäcksområdet. Ingen vi träffar har haft besök av politiska dörrknackare och valtemperaturen kan knappast kallas het. Men visst diskuteras det politiska frågor. I fastighetsskötarnas lokal till exempel.

– Det är nog mest på jobbet jag pratar politik, säger Jonny Andersson, som den här dagen snackat vindkraft med jobbarkompisen Tomy Andersson.

Annons

1969 var året när Tomy blev röstberättigad – då var det 21-årsgränsen som gällde. För Jonny är det andra gången han får säga sin mening. Han fyllde visserligen 18 år 2002, men födelsedagen inföll först efter valet.

För båda är det en självklarhet att rösta och Tomy vet precis vilka valsedlar han ska välja. Jonny är lite mer osäker och än har han tid att fundera.

Ett stenkast från fastighetsskötarnas lokal sitter några pensionärer på en bänk och njuter i solen. De tittar nöjt på goda resultatet av morgonens blåbärsplockning i Fyllerydsskogen, det är mer intressant än valdebatter. Men även om de är trötta på politiska löften och fantasier tänker de nog ändå gå till vallokalen den 19 september. Om inte att annat går det ju bra att rösta blankt.

Blanka valsedlar är dock ingenting för Margit Karlberg, som på väg till soprummet tar sig tid för en pratstund.

– Jag är född social­demokrat och har insupit det med modersmjölken. Jag håller fast vid det, även om jag inte sväljer allt och inte tycker att Mona Sahlin är någon höjdare, säger Margit Karlberg.

Men hon tror att partiledaren vet mycket, och det är inte personen utan ideologin som är det viktiga. Rättvisa, att alla får chans att klara sig och må bra är viktigt för Margit Karlberg, som förstås hoppas att valresultatet ska gå hennes väg.

– Men det blir ett ödesval. Jag kommer att ha fjärilar i magen den dagen.

På Fagrabäcksområdet möter vi hunden Kira, som hälsar glatt med viftande svans. Matte Christina Engström pratar gärna politik och berättar att hon alltid har röstat. Även i år är det självklart, men inte när det gäller valet av parti.

– För första gången i mitt liv vet jag faktiskt inte hur jag ska rösta, eller vad som kommer att göra att jag bestämmer mig.

Men rättvisefrågor är viktiga för Christina Engström. Politikernas löften ska inte bara gynna henne själv. Vad det ger samhället överhuvudtaget är också viktigt.

Annons

– Och har man barn och barnbarn tänker man på dem.

I valdistriktet Fagrabäck finns hus och lägenheter med olika upplåtelseformer och de röstberättigade under 50 år är ungefär lika många som de som är över. Simon Persson och Sandra Öster hör definitivt till den första gruppen. De har två små barn och Sandra, som i och med flytten till Växjö lämnade ett fast jobb, är för tillfället arbetslös. Pengar är ett viktigt ämne och därmed valets skatte- och jobb­debatter.

– Men också skolan är intressant. I dag börjar det bli mer och mer av elitsamhälle, säger Simon Persson.

De har, som alla andra, några veckor på sig att fundera över vilka valsedlar de ska välja, men en sak är säker.

– Självklart ska vi rösta!

Elisabeth Cederholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons