Annons
Nyheter

Stora frågor utelämnade i moderat valmanifest

Moderaternas länsvalprogram är digert. Men utelämnar infrastruktur, boende och kultur.
Nyheter • Publicerad 25 augusti 2010
Ett valprogram utan bostads-, infrastruktur- och kultur presenterades av Katarina Brännström, Johan Hultberg, Bo Frank och Anna Tenje.
Ett valprogram utan bostads-, infrastruktur- och kultur presenterades av Katarina Brännström, Johan Hultberg, Bo Frank och Anna Tenje.Foto: Filip Sjöfors

– Vi har lyft fram de områden vi tycker är viktiga och angelägna, säger länsordförande Katarina Brännström och påtalar att de lagt stor möda på programmet.

Grundtanken är att Kronobergs län ska vara ett föregångslän på de flesta områden. Ja, inte bara föregångare utan även bäst i landet inom frågorna som rör arbetslöshet, företagsklimat, friskhet, nöjda pensionärer, trygghet, hoppfulla ungdomar och glada pensionärer samt som det grönaste länet.

Annons

– Siktar man på månen kan man nå trädtopparna. Rut- och Rot är fantastiska idéer och det kan vi utveckla. Det är en jättesuccé och svartjobben har nästan försvunnit, säger Katarina Brännström och vill se fler tjänster som avdragsgilla.

Inom sjukvården vill partiet satsa på att det ska bli lättare att komma i kontakt med vården när man är sjuk. Köerna ska kortas och partiet är beredd att satsa mer pengar. Men inte med automatik utan först när andra möjligheter saknas.

– För oss är första frågan inte om sjukvården behöver mer pengar utan om pengarna används på bästa sätt, säger Johan Hultberg (m).

Inom arbetsmarknadens område konstateras att alla jobb är bättre än inget. Speciellt gäller det ungdomars möjligheter. Trainee- och lärlingsjobb, lönebidragsjobb, feriejobb och praktikplatser är några förslag.

– Men vi måste tala klartext. Man kan inte begära att man som 18-åring ska ha 75 till 80 kronor i timmen, säger Bo Frank (m).

Trygghet och polisfrågor ligger högt på agendan. Nu ska snart en mobil polisstation rulla runt mellan Alstermo, Lenhovda, Kosta och Lessebo. Det sker i ett samarbete med polisen i Kalmar län.

– Den idén vill vi utveckla, säger Katarina Brännström.

– Det är som bokbussen fast med polisen, säger Anna Tenje.

Men de 30 sidorna valmanifest för länets moderater tar inte upp frågor som kultur, infrastuktur med vägar och järnvägar och bostadsfrågan.

– Vi var tvingade att begränsa oss lite, säger Anna Tejne (m).

Annons

Att vägar och järnvägar är viktiga vidhåller partiföreträdarna. Inte minst gäller det för näringslivet och de anser att det redan pågår förbättringar inom de områdena.

Muntligen är de också oerhört bestämda över synen på eventuella framtida höghastighetståg:

– Nej! säger de med en mun.

Pengarna ska istället läggas på befintlig trafik, vägar och järnvägar.

Inte heller bostadsfrågan får några egna rader.

– Nej. I Kronobergs län finns till och med tomma lägenheter. Att ha en generell linje tror vi inte på, säger Katarina Brännström.

Anna Tenje menar dock att partiet är överens om att utnyttja sjöar bättre för att satsa på nya strandnära boenden där det önskas.

Kulturen nämns inte.

– Det känns mer som en kommunal fråga, säger Bo Frank.

Partiet menar dock att kultur och turism delvis är kopplade och när det gäller turismen hamnar frågan nära företagande. Till exempel som naturturism.

– Turismen har verkligen en stor potential i Kronobergs län, säger Johan Hultberg.

Bosse Vikingson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons