Annons
Nyheter

Berlusconi klarade sig

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi klarade en misstroendeomröstning i underhuset i Rom, och behöver därmed inte avgå.
Nyheter • Publicerad 14 december 2010

Det var med liten marginal som Berlusconi lyckades klamra sig fast vid makten – 314 röster mot och 311 röster för misstroendeförklaringen.

Eftersom marginalen var så pass liten är det osäkert hur länge regeringen Berlusconi kan hålla ihop.

Annons

Beskedet att Berlusconi klarat misstroendeomröstningarna gav aktiekursen i mediekoncernen Mediaset, som kontrolleras av Berlusconi med familj, en skjuts uppåt. Strax efter det att resultatet av omröstningen presenterats hade aktien stigit med 4 procent.

Samtidigt som den avgörande omröstningen gick av stapeln i parlamentet samlades tusentals demonstranter i Rom för att kräva Berlusconis avgång. Enligt organisatörerna deltog runt 100 000 personer, främst studenter, i protesterna.

– Listan skulle bli alldeles för lång om man summerade vad Berlusconi har gjort för fel. Men han har i grund och botten inte klarat av att hantera den ekonomiska krisen, sade en demonstrant och fortsatte:

– Hans privatliv har distraherat honom från att arbeta för statens bästa.

En grupp demonstranter kastade färg, flaskor och smällare, och möttes av tårgas från polisstyrkor. Polisen spärrade av stora delar av staden för att de protesterande inte skulle kunna närma sig platsen där landets politiska framtid avgjordes.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons