Annons
Nyheter

Borrhål klart i Chile

Borrschaktet ner till de 33 instängda arbetarna i San José-gruvan i Chile är nu färdigborrat, rapporterar medier på plats.
Nyheter • Publicerad 9 oktober 2010

Räddningsmanskap i Chile har lyckats borra sig ned till de 33 arbetare som är instängda under jord i San José-gruvan, rapporterar BBC med flera i sina direktsändningar från platsen.

Det öppnar för att de 33 snart kan hämtas upp.

Annons

Sirener hördes och hundratals räddningsarbetare och anhöriga hoppade upp och ner av glädje när borren nådde de 33 instängda på över 700 meters djup.

Det väntas dock ta flera dygn, kanske över en vecka, innan arbetarna kan börja hissas upp. Det nu borrade schaktet ska åtminstone delvis invändigt kläs med metall för att förhindra ras.

Den borr som nu nått fram heter T-130, ditskickad av USA-företaget Schramm. Den har kallats för "plan B", ett av tre borrprojekt för att nå de 33 arbetarna.

Räddningsoperationen kallas en av de mest komplicerade i modern tid.

Helikoptrar står redo att flyga arbetarna till Copiapó-sjukhuset så fort de kommer upp. Där ska de hållas isolerade i flera dygn, med täckta ögon – deras syn är extremt känslig efter flera månader i underjorden.

Senare under lördagen, chilensk tid, kommer man att kunna avgöra när upphissningen kan inledas, säger gruvminister Laurence Golborne till medier på plats.

Golborne hade under natten svarat "tisdag" på frågan om när man tidigast kan vänta sig att arbetarna börjar komma upp.

32 chilenska och en boliviansk flagga hissades efter lördagsmorgonens goda nyheter i det tillfälliga samhälle som växt upp runt räddningsoperationen. En av de 33 innestängda är från Bolivia.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons