Annons
Nyheter

Elva år för de två journalisterna i Etiopien

De båda svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson döms till elva års fängelse i Etiopien, uppger svenska medier.
Nyheter • Publicerad 27 december 2011
Foto: Photo: Jonas Gratzer/Kontinent A

– Jag kan inte kommentera någonting just nu, jag är hemskt ledsen, säger förste sekreterare Fredrik Spik vid Sveriges ambassad i Etiopien.

Persson och Scibbye kan, liksom åklagarsidan, överklaga domarna inom 15 dagar. De kan också välja att i stället ansöka om benådning, men de kan inte göra både och. Om de väljer att överklaga kan processen bli utdragen och ta upp till två år.

Annons

Svenska UD ville kort efter klockan åtta inte bekräfta domen.

– Men om uppgifterna visar sig sanna så är ju domen inte alldeles oväntad, säger Anders Jörle på UD:s presstjänst till TT.

– Vi kommer i detta läge inte vara passiva. Men det är inte vi som sitter på nyckeln, säger Jörle med hänvisning till de etiopiska myndigheterna.

UD:s kabinettssekreterare Frank Belfrage väntades kommentera domen senare i dag.

– Rätten har dömt båda svarande till elva år. Vi har hört båda sidor. . . och vi bedömer att det här är det lämpliga straffet, sade domaren Shemsu Sirgaga inför domstolen enligt Reuters.

De två dömda journalisternas svenske advokat Thomas Olsson anser att domen, oavsett straffets längd, är en besvikelse.

– Vi kommer att försöka anpassa oss till den nya situationen och hjälpa dem så gott det går, säger Olsson till SVT:s Gomorron.

Att överklaga domen kan ta två år, alternativet är att inleda ett benådningsförfarande.

– Det senare innebär att man måste erkänna det här brotten och be om ursäkt, vilket naturligtvis tar emot när man anser sig vara oskyldig. Därför är överklagandet det naturliga, men det är ett svårt beslut. Det är det som Martin och Johan står inför de närmaste 15 dagarna, säger Olsson.

– Jag är övertygad om att svenska regeringen kommer att göra sitt bästa för att hitta de vägar som är mest effektiva för att hjälpa Martin och Johan.

Annons

Svenska Journalistförbundets (SJF) ordförande Jonas Nordling:

– Vi hävdar liksom tidigare att de båda inte kan ha haft något samröre med terrorister och att de inte gjort sig skyldiga till mer än de själva medgivit, nämligen att de tagit sig in i landet illegalt. Nu gäller det för statsminister Fredrik Reinfeldt att visa att han står för det han sade före jul, att allt ska göras för att få hem Martin och Johan.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons