Annons
Nyheter

 Fem gripna för terrorbrott

Fem personer, varav tre svenska medborgare, har gripits misstänkta för att ha förberett terroristbrott i Danmark, uppger Säpo.
Nyheter • Publicerad 29 december 2010
Fem personer, varav tre svenska medborgare, är gripna för att ha planerat attentat mot JP/Politikens hus i Köpenhamn.
Fem personer, varav tre svenska medborgare, är gripna för att ha planerat attentat mot JP/Politikens hus i Köpenhamn.Foto: Niels Hougaard/Scanpix

Fyra av de gripna bor i Sverige och tre av dem är svenska medborgare, enligt Säpo. Enligt Jyllands-Posten handlar det om svenska medborgare med ursprung i olika länder i Mellanöstern.

"Ett allvarligt terrorbrott i Danmark har kunnat avvärjas genom ett effektivt och nära samarbete mellan PET och Säkerhetspolisen", säger Säpochefen Anders Danielson. PET är Säpos danska motsvarighet.

Annons

Enligt Säpo är de gripna personerna med kopplingar till Sverige också föremål för en förundersökning i Sverige, med misstankar om förberedelse till terroristbrott.

"Förundersökningssekretess råder och mer information kan inte lämnas i nuläget och de gripna personerna har så vitt känt inga kopplingar till attentatsförsöket i Stockholm i december i år", uppger Säpo.

Tidningen Jyllandsposten i Köpenhamn uppger att tidningen ska ha varit målet för ett terrordåd.

– I och med gripandena kunde ett förestående terrorangrepp avvärjas, varav flera av de misstänkta får betecknas som militanta islamister med kopplingar till internationella terrornätverk, säger PET:s chef Jakob Scharf.

– Så vitt känt finns inga kopplingar till den 11 december, säger Katarina Sevcik på Säpos presstjänst.

De gripna tänkte enligt PET "försöka tränga sig in i JP/Politikens hus i Köpenhamn och "döda så många som möjligt av dem som fanns där", säger PET-chefen Jakob Scharf enligt Jyllands-Posten. Attacken mot Jyllands-Posten var planerad till de närmaste dagarna, enligt tidningens nätsida. I samband med husrannsakningar i Danmark har polisen bland annat beslagtagit vapen, ljuddämpare och skarp ammunition, enligt tidningen.

Det kan inte uteslutas att ytterligare gripanden blir aktuella vartefter utredningen fortsätter, skriver dansk polis i ett pressmeddelande.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons