Annons
Nyheter

Förödande skalv och tsunami i Japan

Ett stort skalv och en tio meter hög tsunamivåg har slagit förödande mot Japan.
Stora skador rapporteras och dödsantalet befaras bli stort.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2011
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Det kraftiga jordskalvet inträffade ute till havs, 38 mil nordöst om Tokyo, och uppmättes till 8,9 på magnitudskalan. I Tokyo flydde människor ut på gatorna och tsunamivarningar utfärdades för kustområdet.

När vågorna senare drog in var de jättelika. Från miljonstaden Sendai i Miyagi-området, cirka 25 mil norr om Tokyo, visade direktsända tv-bilder hur snabbt stigande vatten formligen vällde in över landsbygden och svepte med sig byggnader och bilar. Många försökte förgäves köra ifrån vattnet, men hann aldrig undan.

Annons

På flera ställen sågs personer som flytt upp på biltak för att undvika vattnet.

Start- och landningsbanorna vid flygplatsen, strax söder om själva staden Sendai, lades under vatten, med själva terminalbyggnaden uppstickandes mitt i ett plötsligt uppstiget innanhav. Även på terminaltaket var det fullt av människor.

I Tokyo stängdes flygplatsen Narita, liksom tunnelbanan och pendeltågen. Snabbtågen norrut stod stilla. Landets kärnkraftverk stängdes av automatiskt. Enligt premiärminister Naoto Kan fanns dock än så länge inga rapporter om utläckande radioaktivitet.

Vid Ichihara, norr om Tokyo, började ett stort oljeraffinaderi brinna våldsamt.

Minst fyra miljoner människor runt huvudstaden var utan ström.

Från byggnader i Sendai-området sågs folk kalla på hjälp genom att vifta med vita flaggor till helikoptrar från fönster och balkonger i översvämmade hus.

Tsunamivarningar utfärdades även för merparten av det övriga Stillahavsområdet, inklusive Filippinerna, Taiwan, Indonesien, Australien, Nya Zeeland, Hawaii, USA:s västkust och längs hela kustområdet i Central- och Sydamerika.

På den ryska ögruppen Kurilerna evakuerades 11 000 invånare. Samtidigt rapporterades tsunamivågen där bara ha nått cirka en halv meters höjd.

Enligt Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, är det så gott som säkert att fler skalv nu kommer att följa.

– Risken för efterskalv är i princip 100 procent, men de är förmodligen inte så farliga. Men det blir säkert skakigt de närmaste timmarna och dagarna längs kusterna, sade han till TT.

Annons

Reynir Bödvarsson säger att det fanns indikationer på att ett stort skalv kunde vara på väg i området.

– Det var ett skalv natten till onsdagen med en magnitud på ungefär 7. När man får ett skalv med den magnituden i det här området kan man befara att det kommer ett ännu större.

Enligt FN har 30 internationella räddningsgrupper mobiliserats, redo att åka till Japan, uppger Reuters.

Från Hawaii meddelas att myndigheterna har beordrat evakuering av låglänta områden inför en eventuell tsunamivåg, rapporterar AFP.

– Vi har omkring fyra timmar på oss att rensa kusten. Det verkar som om det här kan bli en ganska allvarlig händelse, sade John Cummings från räddningstjänsten i Honolulu.

I Japan har samtliga hamnar stängts med anledning av skalvet.

Tsunamivarning har utfärdats för Hawaii, Australien, Nya Zeeland och hela kustområdet vid centrala Sydamerika. Vågen väntas nå Indonesien vid lunchtid och Hawaii strax före klockan 14, svensk tid.

– Som en del av det internationella tsunamivarningssystemet finns bojar ute till havs som mäter höjden på vågen och ger en indikation på hur stor tsunamin kan bli när den når land, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

Ute på öppet hav märks inte tsunamin.

– Den liknar en tidvattenvåg och när den närmar sig land och kommer in på grundare vatten bromsas den upp och höjden på vattenpelaren växer, säger han.

Annons

Enligt Bödvarsson är det gynnsamt att skalvet inträffade utanför Japans östkust, där avståndet är långt till andra länder, eftersom det ger tid för andra som kan drabbas att förbereda sig.

– Det som är på den positiva sidan är att det är relativt gott om tid att parera. Sedan beror det ju på hur samhällsstrukturen ser ut och vilka möjligheter man har att nå ut med varningar till befolkningen.

Japan varnar för att ännu ett starkt skalv inom kort kan komma att drabba huvudön Honshu, rapporterar AFP.

Dödssiffran hittills uppgår till minst åtta, rapporterar AFP, däribland en 67-årig man som krossats av en fallande vägg och en äldre kvinna som hamnade under ett nedrasat tak i Tokyoområdet.

Ytterligare tre omkom när deras hus kollapsade i Ibaraki, nordost om Tokyo.

Från det värst tsunamidrabbade Miyagi-området finns ännu inga rapporter om dödsfall.

I Hawaii kommer varningssirener att ljuda på varje hel timme, rapporterar AFP.

I Filippinerna uppmanas folk att "ta sig längre in över land" och hålla sig undan kusten mellan 10 och 11 på förmiddagen, svensk tid.

I Taiwan har viss evakuering inletts på östkusten.

Minst 19 personer uppges nu ha omkommit efter skalvet i Japan, rapporterar AFP.

Annons

Skalvet som hade magnituden 8,9 är det kraftigaste som har registrerats i Japan enligt meteorologiska myndigheter, uppger AFP.

Internationella Röda kors- och halvmånefederationen oroas över följderna för de många småöarna i Stilla havet.

– Många utvecklingsländer är mer sårbara för den här typen av pågående katastrof. Tsunamin utgör ett allvarligt hot. För närvarande är den högre än vissa öar och skulle kunna köra rakt över dem, sade talesmannen Paul Conneally till Reuters.

Den japanska polisen befarar att det kommer att dröja innan dödssiffror kan bekräftas.

– Skadorna är så enorma att det kommer att ta lång tid för oss att samla in uppgifterna, sade en talesman till AFP.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons