Annons
Nyheter

Gaddafi hotar flyg och fartyg

Libyen hotar flyg och fartyg i Medelhavet om militära medel tillgrips mot landet, uppger statliga nyhetsbyrån Jana.
Nyheter • Publicerad 18 mars 2011

Gaddafi sade i sitt tal riktat till invånarna i Benghazi:

– Vi kommer i natt och det kommer inte att visas någon barmhärtighet.

Annons

Han sade också att obeväpnade människor inte har någonting att frukta men att alla hem kommer att genomsökas.

Medan FN:s säkerhetsråd dryftade en flygförbudszon över Libyen på torsdagen hotade regimen med att angripa flyg och fartyg i Medelhavet – också civila.

En militär inblandning från utlandet kan resultera i angrepp mot luft- och sjöfart kring Medelhavet, deklarerade regimen via sin nyhetsbyrå Jana. I ett uttalande som sändes i libysk tv klargjordes att även civila mål kan bli föremål för libyska motangrepp på "både kort och lång sikt".

Ett skarpare tonläge från libyskt håll var i och för sig väntat: I FN:s säkerhetsråd hade diskussioner om ett förslag till resolution om Libyenkrisen inletts. En omröstning om kravet på en flygfri zon aviserades till sent på kvällen svensk tid.

USA, Frankrike och England tryckte på för att få igenom en resolution med flygstopp och användning av "alla till buds stående medel" förutom en ockupation för att försvara civila mot angrepp.

Stats-tv i Libyen aviserade också att Muammar Gaddafi skulle hålla ett anförande senare på kvällen, riktat till befolkningen i rebellfästet Benghazi.

Telefonkontakten med rebellfästet Benghazi och andra delar av Libyen bröts. TT nådde inte fram på några telefonnummer utanför Tripoli, och på mikrobloggen Twitter cirkulerade uppgifter om att samtliga telefonlinjer satts ur spel förutom de i huvudstaden.

Gaddafis trupper hade rapporterats röra sig omkring 15 mil från Benghazis utkanter och stridsflyg kastade sin skugga över staden. Benghazibor uppgav på dagen att de avvärjt luftangreppen, men stridsflyg så långt österut var ett orosmoln i sig.

Luftvärnskanonerna dånade när Gaddafis stridsflyg svepte över staden. Benghazibornas eldgivning verkade löna sig och stridsflygplanen fördrevs, i alla fall tillfälligt.

Rebellsoldater uppgav tidigare på dagen via telefon för TT att minst ett flygplan skjutits ned, men en gnagande oro över att Gaddafis flyg vågat sig så nära växte.

Annons

Mahmoud, boende i Benghazi, sade att han skulle återvända till staden Ajdabiya för att hjälpa de stridande där. Han hoppades fortfarande att FN skulle fatta ett beslut om flygstopp för regimen och frågade sig varför inget gjorts.

– Vi kan göra resten själv – vi har många soldater och vi har vapen. Vi skulle kunna gå till fots till Tripoli, 1 000 kilometer – om de bara stoppar flyget.

Alexander Atarodi, expert på Mellanöstern och Nordafrika vid FOI, sade att utvecklingen i Libyen varit dyster, men att vi kanske ännu inte sett det värsta. Han frågade sig vad som händer om Gaddafi tar Benghazi, där befolkningen för en tid andats frihet, och varnade för ett brutalt angrepp på dem som vänt sig mot regimen:

– Gaddafi kommer med största sannolikhet att genomföra en omfattande rensning.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons