Annons
Nyheter

Höjd strålning efter reaktorbrand

Den radioaktiva strålningen kring kärnkraftverket Fukushima höjdes till hotfulla nivåer efter en explosion i en reaktor och brand i en annan i dag.
Vid lunch lokal tid kom rapporter om en svag höjning i Tokyo.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2011

Enligt regeringstjänstemän bedömdes strålningen i huvudstaden inte vara så hög att den skadar människor.

Tiotusentals människor har redan tidigare evakuerats från ett område med en radie på två mil från det skadade kärnkraftverket. På tisdagen uppmanade premiärminister Naoto Kan människor inom ytterligare en mils radie att stanna inomhus, då strålningsnivåerna vid kärnkraftverket låg upp till 1 000 gånger högre än före tisdagens haverier.

Annons

Tidigt på tisdagsmorgonen lokal tid kom rapporter om en explosion i reaktor 2 vid Fukushima. Regeringen sade att explosionen tycktes komma från kylbassängen och att en del av höljet runt reaktorn misstänktes ha skador som kan innebära ett allvarligt strålningsläckage. Alla arbetare vid anläggningen, utom de omkring 50 som kämpade för att försöka kyla bränslestavarna, evakuerades.

Ett oroväckande läge, bedömde Per Bystedt, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten i Sverige.

Ledningen för energibolaget Tepco höll flera presskonferenser under förmiddagen. Den beklagade "den olägenhet" som problemen orsakat japanerna men lämnade mycket lite information. I ett läge sade man att reaktorhöljet inte var skadat, för att sedan bekräfta att man fortfarande letade efter eventuella sprickor.

En explosion i reaktor 4 några timmar senare resulterade i en brand. Reaktorn var avstängd när skalvet och tsunamin drabbade Japan, men använt kärnbränsle hettades ändå upp, skapade väte och utlöste en explosion och en brand. Radioaktiva ämnen läckte ut tillsammans med vätet.

Medier uppgav senare att branden var släckt, men detta bekräftades inte av ägarna.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons