Annons
Nyheter

Höjd strålning efter reaktorbrand

Världens ögon är riktade mot kärnkraftverket Fukushima 1 i Japan – vätgasexplosioner i tre av verkets reaktorhallar och en brand i mellanlagret har inträffat sedan i fredags. Nu råder osäkerhet om en läcka uppstått.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2011

Den största oron på tisdagen var huruvida en pågående läcka av radioaktivitet sker vid kärnkraftverket, 25 mil norr om huvudstaden Tokyo. Sedan det förödande skalvet i fredags och den påföljande tsunamin skadade kylsystem i kärnkraftverket har kärntekniker kämpat för att försöka kyla ner reaktorerna på anläggningen med havsvatten.

Reaktorhallen till reaktor 1 och 3 flög i luften i helgen och natten till tisdag svensk tid gick reaktor 2 samma öde till mötes. De tre reaktorerna var igång när naturkatastrofen inträffade, men ytterligare tre fanns på området. I reaktorbyggnaderna finns även mellanlagringsbassänger för uttjänt kärnbränsle och en brand utbröt i en sådan, inne i reaktor 4:s byggnad, i samband med explosionen i 2:an.

Annons

Den största oron är att skyddshöljena till reaktorkärnorna ska ha skadats, men så verkade inte ha skett på tisdagen. Däremot var läget oklart kring bassängen och det använda kärnbränslet. Branden ska vara släckt, men senare rapporterade nyhetsbyrån Kyodo att vattnet i bassängen höll på att koka bort och det rådde oklarheter om vilka barriärer som fanns mellan den och yttervärlden. Japan sade till FN:s atomenergiorgan IAEA att radioaktivitet gick "rätt ut i atmosfären".

Små höjningar i temperaturerna i reaktor 5 och 6 har också uppmätts.

Efter den tredje explosion i reaktor 2 uppmättes strålningsdoser på uppemot 400 millisievert i timmen på området. Årsgräns för en anställd vid ett svenskt kärnkraftverk är 50 millisievert. Årsgränsen för en vanlig person i Sverige är 4 millisievert.

I staden Maebashi tio mil nordväst om Tokyo har tio gånger så hög strålning som normalt uppmätts, enligt nyhetsbyrån Kyodo. Vid lunch lokal tid kom rapporter om en svag höjning i Tokyo.

Regeringstalesmannen Yukio Edano sade senare att morgonens höga strålvärden, som nu ser ut att ha gått ner, kan ha orsakats av spillrorna efter en av explosionerna i reaktorhallarna på kärnkraftverket snarare än en pågående läcka.

Japans premiärminister Naoto Kan uppmanade befolkningen inom tre mils avstånd från kärnkraftverket att hålla sig inomhus.

Hans Blix, tidigare generalsekreterare för Internationella atomenergiorganet (IAEA) ifrågasätter nu varför de drabbade kärnkraftverken inte har ett speciellt filter som i andra länders kärnkraftverk. Det skulle ha minskat farorna när man nu tvingas att släppa ut radioaktiv ånga från de skadade kärnkraftverken.

– Jag har förstått att de inte har speciella filter för att ventilera inneslutningen. I Sverige och andra länder har man efter Tjernobyl infört sådana här filter. Om man skulle behöva minska på trycket så kan man alltså släppa ut övertrycket och radioaktiviteten fastnar i filtret, säger Blix till TT.

– Jag har själv sett det där användas i Barsebäck, men det här är reaktorer som är 40 år gamla.

TT: Vad tror du är orsaken till att de saknas?

– Det förvånar mig lite. Japan har varit allmänt känt som försiktiga när det gäller kärnkraftsäkerheten. Det är tätbefolkat och man är medveten om jordbävningsriskerna.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons