Annons
Nyheter

Hundratusentals evakueras i Pakistan

En strid ström av flyktingar lämnade på fredagen staden Thatta i södra Pakistan sedan floden Indus sprängt sina vallar. Myndigheterna har beordrat 300 000 boende att ge sig av. Landets värsta humanitära kris fördjupas, varnar FN.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2010

De närliggande städerna Sujawal, Mirpur Bathoro och Darro, med totalt 400 000 invånare, är redan evakuerade. I Thatta låg gatorna tomma och affärerna stängda på fredagen.

– Jag lämnar ett hus som är mer än hundra år gammalt. Mitt hjärta blöder. . . sade läraren Abdul Karim Palejo som flytt till det närliggande Makli.

Annons

Stora delar av Pakistan beskrivs nu som ett inlandshav. Vattenmassorna efter de månadslånga monsunskyfallen rör sig stadigt söderut och påverkar en femtedel av landet, ett område stort som England.

Mer än 17 miljoner invånare har drabbats och åtta miljoner anses behöva hjälp för att överleva. Vart femte barn i de utsatta områdena lider av diarréer och magsjukdomar.

Den officiella dödssiffran har länge legat på omkring 1 500, men enligt Pakistans katastrofmyndighet NDMA väntas dödstalet stiga betydligt.

– Vi kommer att finna många lik när vattennivåerna sjunker, sade talespersonen Amal Masud.

FN-talesmannen Maurizio Giuliano konstaterade att många hann rädda sig undan översvämningarna.

– Men många riskerar nu att dö i en andra dödsvåg, sade Giuliano och nämnde riskerna med brist på rent vatten och faran för epidemier och vattenburna sjukdomar.

Runt om i Pakistan har Rädda Barnen öppnat barnvänliga platser för att ge drabbade barn ett ställe där de kan leka och få en chans att återhämta sig, rapporterar svenska Rädda Barnen. Hittills har 14 sådana barnvänliga platser satts upp, fyra av dem i Swatdalen.

Rädda Barnen planerar att inrätta över 90 barnvänliga platser i de översvämmade områdena med målet att i januari nästa år ha nått en miljon barn.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons