Annons
Nyheter

Instängda i gruva får fotbollsvideor

För att i någon mån råda bot på den leda som ofrånkomligen kommer drabba de 33 fångna gruvarbetarna i den chilenska gruvan ska bland annat videor med gamla fotbollsstjärnor att sändas ner till de instängda.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2010

– Vi kommer att sända videor med Diego Armando Maradona, Ronaldinho och Pelé. Eftersom de är ivriga fotbollssupportrar är jag säker på att det kommer hjälpa dem hålla humöret uppe, berättade bonden Wilson Avalos medan han valde ut videofilmer till sina två brorssöner som är fast i gruvan på 688 meters djup.

Då hade chilensk television släppt en video som visar de 33 instängda gruvarbetarna där de berättar hur de organiserat sin tillvaro.

Annons

– Vi har organiserat allt riktigt bra här nere, sade en av gruvarbetarna och pekade på ett hörn reserverat för medicinsk utrustning.

– Det är här vi underhåller varandra, här vi har möte varje dag, här vi gör upp planer. Det är här vi ber, tillade han i en 45 minuter lång video som redan setts av de instängda gruvarbetarnas familjer.

Bland de matvaror som nu sänts ner till de instängda ska särskilt äpplemos och sylt ha uppskattats – säkert inte minst efter den magra ranson av konserverad tonfisk, mjölk och kakor som höll dem vid liv de första två veckorna av sin fångenskap.

Den chilenska regeringen har också bett experter hos den amerikanska rymdmyndigheten Nasa om hjälp om hur man på bästa sätt ska stödja de instängda.

Som en följd av olyckan förekom i torsdags uppgifter om att lokala myndigheter i Chile nu stängt ett 30-tal mindre gruvor, men påståendet tillbakavisades av en taleskvinna för en lokal gruvmyndighet som sade sig inte ha någon information om stängningarna.

På torsdagen meddelade familjen till en av de 33 gruvarbetare som sitter instängda i gruvan att man kommer att stämma såväl gruvans ägare som chilenska statens gruvinspektörer.

De senare anklagas främst för slarv när de tillät gruvan att öppna på nytt 2008 efter att ha stängts året dessförinnan, sade familjens advokat Remberto Valdes på torsdagen.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons