Annons
Nyheter

Jordskalv skakar Tokyo

Ett kraftigt jordskalv skakade på fredagen byggnader i Tokyo i Japan, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2011
Foto: 
Foto: 

Ett kraftigt jordskalv skakade på fredagen byggnader i Tokyo i Japan, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Japan utfärdade samtidigt en tsunamivarning om en sex meter hög flodvåg.

Annons

Det var inte omedelbart känt vilken magnitud skalvet hade.

Skalvet inträffade enligt meteorologiska myndigheter till havs, 382 kilometer nordöst om Tokyo. Vittnen rapporterar att människor flydde ur husen ut på gatorna. Tsunamivarning har förutom i Japan utfärdats för Rysslands kust samt för ögruppen Marianerna i Stilla havet.

Rök syns från hamnbyggnader i Tokyo.

Skalvet inträffade klockan 06.46 svensk tid.

Nedgången på Tokyobörsen fördjupades rejält efter skalvet, som inträffade strax före börsens stängning klockan 7.00 svensk tid. Nikkei 225-index hade vid stängningen backat med 1,7 procent.

En tsunami med en meterhög flodvåg träffade på fredagsmorgonen Japans Stilla havskust. Även Filippinerna utfärdade en tsunamivarning efter skalvet i Japan.

Enligt japansk tv flyter mängder av bilar runt i hamnen i Iwate. TV rapporterar också om "omfattande" skador i Miyagi.

Amerikanska mätinstitutet USGS uppgraderade på fredagsmorgonen skalvets magnitud till 8,8.

Den japanska yenen försvagades kraftigt efter skalvet, till 83:30 yen för en dollar från tidigare 82:81, skriver AFP.

Ett andra skalv följde en halvtimma efter det första, rapporterar AFP. Och en fyra meter hög tsunami ska ha träffat Japans Stilla havskust, enligt japansk radio.

Annons

Myndigheterna har varnat för att jordskalvet kan ha orsakat tio meter höga flodvågor, enligt Reuters.

Camilla Åkesson Lindblom vid UD:s presstjänst säger att den svenska ambassaden skakades av skalvet.

– De kände av jordbävningen på ambassaden. Personalen evakuerades till öppen plats men har nu kunnat återvända och byggnaden har inte skadats.

– Vi känner inte till några svenskar i det området som drabbades hårdast av skalvet, säger hon.

Senaste riktigt stora jordskalv att drabba Japan var skalvet i Kobe 1995 då drygt 6 000 människor omkom av ett skalv med en magnitud på 6,8.

Över Fukushima-området, söder om Miyagi där Sendai ligger, rapporteras tsunamivågen ha varit sju meter hög, enligt nyhetsbyrån Kyodo.

Flera vulkaner på den ryska Kamtjatka-halvön visar tecken på ökad aktivitet efter skalvet, rapporterar Interfax. Karim, Kizimen och Sjivelutj har börjat spy ut aska till upp mot 6 000 meters höjd i luften och laviner har vällt ned för vulkanernas sluttningar.

Utbrotten sägs dock inte utgöra någon fara för de bebodda delarna av halvön, uppger en talesman för ryska myndigheter.

Den japanska centralbanken, som länge kämpat för att få fart på landets svaga ekonomi, sade i ett uttalande att den ska göra sitt yttersta för att skalvet inte ska påverka den finansiella stabiliteten.

Men ekonomer räknar med konsekvenser:

Annons

– Det finns bil- och halvledarfabriker i norra Japan, så det kommer att bli viss ekonomisk påverkan till följd av skador på fabriker, säger Yasuo Yamamoto på Mizuho Research Institute i Tokyo, till Reuters.

Även många företag verksamma inom kemi och petrokemi har fabriker i Miyagi och omgivande områden.

– Vi känner fortfarande inte till den fulla omfattningen av skadorna, men med tanke på vad som hände efter jordskalvet i Kobe så kommer detta med säkerhet att få regeringen att lägga fram en nödbudget, säger Yamamoto till Reuters och fortsätter:

– Vi kan förvänta oss att konsumtionen faller. Detta kan tillfälligt dra ned bruttonationalprodukten.

– Vi vet inte så mycket än så länge, men det förefaller som att man har klarat sig relativt väl, säger Mårten Wikforss, presschef på AB Volvo, till TT.

Företagets verksamhet i Japan består av UD Trucks (tidigare Nissan Diesel).

– Hittills har vi inga uppgifter om skadade bland de anställda på våra anläggningar.

– Det är svårt att nå per telefon men folk har kunnat mejla och chatta och så, så vi har fått lite information den vägen.

Anläggningar finns över hela Japan.

– Men den stora anläggningen är Ageo utanför Tokyo.

Annons

Ett 50-tal personer, utsända och lokalanställda, fick utrymma kontoren på det svenska ambassadområdet i Tokyo under fredagens kraftiga skalv.

– Vi sitter mitt i Tokyo och här skakade det duktigt, ett antal gånger. Till slut var vi tvungna att utrymma byggnaden och gå ut på gatan, säger Hans Rhodiner, landschef i Japan för Invest Sweden.

– Men vi har inga som helst skador på byggnaden vad vi nu vet, tillägger han.

Det värst drabbade området verkar vara norr om Tokyo, i Sendai, enligt Rhodiner.

– Sendai flygplats, precis vid havet, har förstörts av tsunami. Startbanan har försvunnit. Det är massor av bilar som har kastats omkring och folk har fått rusa upp på taken på husen för att komma undan vattenmassorna, säger han.

Många uppges skadade i norra Japan och flygplatsen Narita i Tokyo har stängt, rapporterar AFP.

Japans försvarsdepartement har satt in åtta militärplan för att undersöka hur omfattande skadorna efter jordskalvet är. Dessutom ska marinfartyg skickas till Miyagi.

Även Taiwan har nu utfärdat tsunamivarning. Länder och regioner som dessutom är i riskzonen och som har höjt sin tsunamiberedskap är bland andra Guam, Indonesien, Papua Nya Guinea och Hawaii.

Flera människor uppges ha skadats efter ett takras i en byggnad där en examensceremoni hölls.

Tv-bilder visar hur en fyra meter hög tsunamivåg efter jordskalvet väller in över den japanska kusten vid Sendai och tar med sig bilar och byggnader.

Annons

Enligt Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, är det så gott som säkert att fler skalv nu kommer att följa.

– Risken för efterskalv är i princip 100 procent, men de är förmodligen inte så farliga. Men det blir säkert skakigt de närmaste timmarna och dagarna längs kusterna, säger han till TT.

Reynir Bödvarsson säger att det fanns indikationer på att ett stort skalv kunde vara på väg i området.

– Det var ett skalv natten till onsdagen med en magnitud på ungefär 7. När man får ett skalv med den magnituden i det här området kan man befara att det kommer ett ännu större.

På de direktsända bilderna, tagna via helikopter, visades hur vattenmassorna oerhört snabbt drog in över det låglänta landskapet och översvämmade fält, vägar och byggnader.

Bilar och motorcyklar flydde i hög hastighet undan vattnet. Ändå var det många som inte hann undan utan i stället sveptes med av flodvågen.

Sendai är huvudort i Miyagi-området och har omkring en miljon invånare. Staden är belägen cirka 25 mil norr om Tokyo.

En tio meter hög tsunamivåg rapporteras från hamnen i Sendai, uppger japanska medier enligt AFP.

Tv-bilder visar stor förödelse från kustområdet vid Sendai med mängder av bilar omkullkastade i vattnet. På flera ställen syns personer som flytt upp på biltak för att undvika vattnet.

Start- och landningsbanorna vid flygplatsen ligger under vatten, med själva terminalbyggnaden uppstickandes mitt i ett plötsligt uppstiget innanhav. Även på terminaltaket är det fullt av människor.

Annons

Kaj Reinus, ambassadråd vid den svenska ambassaden i Tokyo, har bott i landet till och från sedan 70-talet. Ett par timmar efter utbrottet är han mycket klar i sin bedömning:

– Det här är den den värsta jordbävningen jag varit med om. Husen runtomkring ambassaden gungade rejält men värst är skadorna i norra Japan efter tsunamin. Den bara väller in, berättar Kaj Reinus för TT.

– Det ser mycket alarmerande ut och jag känner mig riktigt tagen av bilderna.

Tsunamin har framförallt drabbat Miyagi-området cirka 25 mil norr om Tokyo. Enligt Reinus som är på plats i ambassadbyggnaden kan man bland annat se förödelsen i form av bränder. Dessutom är såväl flygplatser som tunnelbana avstängd, vilket gör att mängder av folk nu får ta sig fram till fots.

– Här inne är det tavlor och bokhyllor som rasat. När sådant här sker så är det bara att göra som man blir tillsagd – att ta skydd under bord.

Enligt hans uppskattning finns det omkring 400–500 svenskar i Tokyo just nu.

TT: Hur är det att leva under sådant här hot?

– Man blir lite av en fatalist. När det händer så händer det.

Ett oljeraffinaderi nära Ichihara utanför Tokyo står i brand efter skalvet, rapporterar AFP.

De första officiella dödsfallen har också rapporterats in men det är ännu oklart hur många människor som dött.

Annons

Flygplatsen i Sendai ligger alldeles intill kusten, strax söder om själva staden. Runt omkring ligger bilar och bussar omkullkastade av vattenmassorna, som fortfarande täcker området.

Minst fyra miljoner människor uppges vara utan ström runt omkring Tokyo. Landets snabbtåg norrut har stoppats. Tokyos tunnelbana och pendeltåg uppges ha stängt.

Flera kärnkraftverk har stoppats automatiskt till följd av skalvet. Åtminstone ett kraftverk fungerar normalt, skriver Reuters.

Från byggnader i Sendai-området ses folk kalla på hjälp genom att vifta med vita flaggor till helikoptrar från fönster och balkonger i översvämmade hus. De flesta av husen som tv-helikoptrarna svept över tycks dock ha klarat sig relativt bra, även om stora mängder vatten dragit in över området.

Andra kustområden runt Sendai är i sin tur mycket kraftigt drabbade med helt förstörda hus, eldsvådor och enorma mängder bråte, visar tv-bilder. I hamnen i Sendai ligger stora fartyg som vält av vågorna.

I Taiwan varnar myndigheterna för att vågor kan komma att dra in vid 10.30-tiden, svensk tid.

USA:s tsunamivarning har utökats till att gälla så gott som hela Stillahavsområdet.

– Det är väldigt mycket efterskalv. Det här kommer nog fortsätta ett bra tag till, säger Hans Rhodiner.

Han berättar att folk i Japan länge gått och väntat på "den stora jordbävningen", som brukar dyka upp vart 60:e eller 70:e år historiskt sett.

– Vi har ju mindre jordbävningar här ett par gånger i månader. De första sekunderna tänker alla att detta kan vara den stora. Och efter några sekunder kan man konstatera att det inte är det, säger Rhodiner.

Annons

– Men den här gången fortsatte det att bygga på, från en liten skakning tills det bara blir mer, mer och mer. När det hållit på en stund och kommer flera efterskakningar blir man fundersam och börjar undra vart det ska sluta.

– Folk är skärrade. Men det är ingen hysteri. Vi kunde lugnt och städat gå ut på gatan, med hjälmar och annat på, säger Hans Rhodiner.

– Men det är klart, folk är nervösa över vad som hänt med familj och sådant.

Oron tilltar då stora delar av mobilnätet ligger nere på grund av överbelastning och då sms fungerar dåligt.

– Vanliga telefonlinjer har precis börjat komma i gång igen, säger Rhodiner.

I området kring ambassaden har han varken sett eller hört om några personskador. Men många är efter skalvet fast på sina arbetsplatser.

– Tunnelbanor fungerar inte. Tåg och flyg fungerar inte. Även motorvägar är avstängda för tillfället, säger han.

Enligt USA:s tsunamivarningscenter kan flodvågor dra in över Hawaii, Australien, Nya Zeeland och längs hela kustområdet i Central- och Sydamerika. Till Hawaii kan vattnet nå strax före klockan 14, svensk tid, uppger varningscentret.

I Indonesien varnas för en tsunami från klockan 12, svensk tid.

Ett kraftigt efterskalv skakade Tokyo på fredagsmorgonen, svensk tid.

Annons

UD råder alla svenskar i Japan att följa nyhetsrapporteringen och så fort som möjligt ta kontakt med de lokala myndigheter som ansvarar för krishanteringen.

Ambassaden i Tokyo fortsätter att följa utvecklingen och kommer att rapportera regelbundet.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons