Annons
Nyheter

Jordskalvet flyttade lite på Sverige

Sverige rörde sig märkbart uppåt och nedåt efter det förödande jordskalvet utanför Japan för en vecka sedan.
Enligt seismologer flyttade sig landet ungefär en centimeter i vardera riktningen.
Nyheter • Publicerad 18 mars 2011

– Det är normalt vid stora jordbävningar. Elastiska vågor rör sig från skalvets centrum över jordens yta. Men nu har vi återvänt till det gamla läget igen, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

Jordskalvet, som hade en magnitud på 9,0, var det fjärde kraftigaste som noterats på jorden sedan mätningarna startade för drygt hundra år sedan.

Annons

Mest anmärkningsvärt är kanske att hela Japan flyttades österut cirka 2,4 meter. Men Bödvarsson påpekar att även detta är normalt.

– Japans position har flyttats, men sådant händer vid sådana här skalv. Ögruppen Kurilerna norr om Japan flyttas ofta hit och dit. Det här är inte bestående utan Japan kommer att tryckas tillbaka igen, och nå sin gamla position inom 150 år, säger han.

Även jordaxeln har rubbats en aning, cirka 17 centimeter, vilket förkortat dagslängden med 1,8 mikrosekunder. En mikrosekund är en miljondel av en sekund.

– Det är rotationspolen som har flyttats. Det är bestående till nästa stora skalv med en magnitud på över 8,0.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons