Annons
Nyheter

Libyenrebeller intog viktig stad

Rebellstyrkor intog på lördagen, med stöd av FN-alliansens flygangrepp, oljestaden Ajdabiya i östra Libyen.
– Det är ingen tvekan om saken, du kan säkert höra firandet bakom mig, sade tv-kanalen al-Jaziras korrespondent på plats.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2011

Gaddafimotståndare kontrollerade efter det senaste dygnets strider hela den strategiskt viktiga staden. Rebellsoldater firade genom att skjuta i luften och ropa "Gud är stor".

Väster om staden höll Gaddafistyrkorna stånd längst, men rebeller och ögonvittnen uppgav att de på lördagen var på reträtt till oljestaden Brega. Gaddafis försvarspositioner runt Ajdabiya hade övergivits.

Annons

Längs vägkanterna står nu sönderbrända vrak efter stridsvagnar, en moské har skadats och hus förvandlats till bråte.

Många civila har flytt Ajdabiya, som under revolten har kontrollerats av ömsom rebellerna, ömsom regeringsstyrkorna.

I fredags bombade utländskt flyg Gaddafistyrkornas stridsvagnar och artilleri utanför Ajdabiya för att hjälpa rebellsidan.

Sent i fredags utförde den FN-stödda alliansen också flygräder mot mål i huvudstaden Tripolis kringområde. I förorten Tajura stod en militär radaranläggning i lågor under natten efter tre kraftiga explosioner.

I Misrata var läget på lördagen besvärligt. En stadsbo angav antalet dödsoffer bland Misratas invånare till 115 under veckan. Staden utsattes i fredags kväll för artilleribeskjutning av Gaddafisidan. En kvinna och hennes fem barn dödades, enligt vad ett vittne uppgav för nyhetsbyrån AFP.

Regeringssidans hälsodepartement uppgav i fredags att minst 114 människor dödats under fyra dagars flyganfall utförda av FN-alliansen, de flesta i Tripoli.

Det fanns inga oberoende bekräftelser av dödstalen.

Turkiet planerar insatser för att ta hand om skadade. En färja med ambulanser och medicinsk utrustning ombord ska hämta 450 skadade till Turkiet, säger biträdande premiärminister Cemil Cicek till tidningen Hürriyet.

Turkiet ingår i militäralliansen Nato och har lovat att skicka sex fartyg som ska delta i patrullering utanför Libyens kust för att FN:s vapenembargo mot Libyen ska upprätthållas. Däremot ogillar den turkiska regeringen direkta anfall som riskerar att skada civila.

Qatar har som första arabland låtit sina styrkor delta militärt i aktionen.

USA:s president Barack Obama ska på måndag i ett tal informera den amerikanska allmänheten om läget i insatsen. I fredags uppdaterade han kongresspolitiker om USA:s engagemang i Libyen. Kritiker har anklagat presidenten för att inte ha klargjort USA:s mål och strategi i denna senaste militära operation i den muslimska världen.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons