Annons
Nyheter

Libysk vapenvila möts av skepsis

FN:s säkerhetsråd har sagt ja till en flygfri zon över Libyen. Och Gaddafi säger sig ha utlyst vapenvila.
Men på marken fortsätter striderna – och Nato väljer att skynda på sin planering för att pressa tillbaka regimen.
Nyheter • Publicerad 18 mars 2011

Enligt FN-resolutionen som antogs natten mot fredagen ska "alla nödvändiga åtgärder" vidtas för att skydda civila, men någon insats på marken – ockupation – ska det inte bli.

Tio länder röstade ja medan Ryssland, Kina, Tyskland, Brasilien och Indien lade ner sina röster; Ryssland och Kina valde att inte blockera resolutionen genom veto.

Annons

I Benghazi firade Gaddafi-motståndare med att skjuta i luften. Gamla flaggor från kungatiden vajade. Gaddafimotståndaren Ahmed sade på telefon till TT att han var mycket glad:

– Nu kan vi andas frihet igen!

Före FN-beslutet försökte Muammar Gaddafi på flera sätt utmana omvärlden. Förutom att nyhetsbyrån Jana fick framföra hot mot flyg- och fartygstrafik i Medelhavet lät han sig intervjuas i portugisisk tv.

– Om världen blir galen – då blir vi det också, sade han.

– Vi kommer att svara. Vi kommer att göra deras liv till ett helvete.

Efter FN-beslutet bytte Gaddafilägret fot. Sonen Sayf al-Islam lovade att armén ska inte ska gå in i Benghazi. Utrikesminister Musa Kusa sade att regeringen utlyst vapenvila. Regeringen vill enligt ministern skydda civila, och lovar också att skydda utländska medborgare i landet.

Reaktionerna blev klentrogna. Gaddafi kommer att bedömas för sina handlingar, inte för sina ord, sade brittiske premiärministern David Cameron till BBC.

Enligt Alexander Atarodi, forskare på FOI, visar vapenvilan flera saker: Gaddafi har erfarenhet från 1986, när USA bombade landet, och han förstår vad FN-resolutionen kan betyda. Dessutom har han troligtvis inget val.

Atarodi säger att det är första gången Gaddafi erkänner oppositionen som en legitim motpart för förhandling, men tror inte att Gaddafi lyckas skapa utrymme för en sådan, eller stoppa några åtgärder från omvärlden.

I Nato-högkvarteret i Bryssel uppgavs att militäralliansen skyndar på planeringen för de militära insatserna. Något formellt beslut hade inte fattats inom Nato; både Tyskland och Turkiet har luftat reservationer.

Annons

Strider mellan rebeller och Gaddafi-trogna styrkor rasade också på fredagen i rebellfästen som Ajdabiya, Zintan, Nalut och Misrata. Även efter beskedet om vapenvila. I Misrata krävdes minst 25 liv, sade en läkare till tv-kanalen al-Arabiyya.

Utrikesminister Carl Bildt välkomnade FN-beslutet om flygförbud, men Sverige kommer inte att delta aktivt, åtminstone inte till en början.

– Av den enkla anledningen att vi inte är medlemmar i Nato. Vi kan komma in i ett senare skede, men där är vi inte än. Det beror på hur utdraget det här blir, säger Bildt.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons