Annons
Nyheter

Mångmiljonlösen till al-Qaida

Den spanska regeringen betalade omkring 7 miljoner euro till al-Qaida för att få loss tre kidnappade hjälparbetare, rapporterar spanska medier.
Nyheter • Publicerad 24 augusti 2010

Två av de kidnappade hjälparbetarna, 35-årige Albert Vilalta och 50-årige Roque Pascual, kunde återvända till Spanien natten till tisdagen efter nio månader i fångenskap. Men priset för deras frihet blev högt.

De kidnappades tillsammans med en tredje hjälparbetare, 39-åriga Alicia Gámez, i november när de färdades i en biståndskolonn norr om Mauretaniens huvudstad Nouakchott. Kidnapparna lämnade över de tre till al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim, som krävde 3,8 miljoner euro i lösen.

Annons

Regeringen betalade summan redan i januari, men enbart 1,5 miljoner nådde de militanta islamisterna, som tidigare tagit livet av såväl en brittisk som en fransk gisslan. Resten hamnade i fickorna hos mellanhänder, skriver dagstidningen El Mundo.

Den första betalningen gav dock Gámez friheten åter i mars.

Regeringen gjorde en rad ytterligare utbetalningar under april och maj på ytterligare 3 miljoner euro, där 2,3 miljoner kom fram, enligt tidningen.

Spaniens regering förnekade bestämt betalning av lösen i mars när Gámez frigavs, och sade inget om pengar när Vilalta och Pascual frigavs i söndags.

Aqim hävdar dock att gisslan släpptes sedan organisationens krav mötts, däribland att kidnappningens arkitekt, maliern Omar Sid Ahmed Ould Hamma, släpptes fri från maliskt fängelse.

– Omar frigavs strax innan de två spanjorerna släpptes. Jag såg det med mina egna ögon, sade Mohamed, hans kusin.

En regional medlare bekräftade uppgifterna.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons