Annons
Nyheter

Minst 108 döda efter tsunami

Minst 108 människor rapporterades omkomna på den indonesiska ögruppen Mentawai på tisdagen sedan ett kraftigt jordskalv utlöst en tsunami som svepte in över öarna och spolade bort flera byar. Över 500 personer sades vara saknade.
Nyheter • Publicerad 26 oktober 2010
Invånare flyr sina hem mot högre mark efter tsunamin.
Invånare flyr sina hem mot högre mark efter tsunamin.Foto: Scanpix
Foto: 

En grupp australiska turister berättade hur deras båt med 15 personer ombord hade krossats av den över tre meter höga flodvåg som vällde in i bukten efter jordbävningen.

– Vi kände hur det skakade lite under båten. . . efter några minuter hörde vi sedan ett mäktigt muller, sade Rick Hallet som leder ett båtuthyrningsföretag på den närliggande ön Sumatra.

Annons

– Jag tänkte genast på en tsunami och tittade ut till havs. Det var då vi såg den vita vattenmuren som rörde sig mot oss.

Jordbävningen inträffade i måndagskväll lokal tid i havet väster om Sumatra. Den hade en magnitud på 7,7 och kändes ända till Bengkulu 24 mil österut och i provinshuvudstaden Padang 28 mil norrut. Två något svagare efterskalv följde.

Vid 18.30-tiden på tisdagen svensk tid låg dödstalet strax över 100, något som väntades stiga.

– Våra senaste uppgifter från kriscentret visar att 108 personer har dött och att 502 saknas, säger lokalpolitikern Hendri Dori Satoko på Mentawai-öarna till den lokala tv-stationen Metro TV.

De avlägset belägna Mentawai-öarna i västra Indonesien är ett populärt turistmål, särskilt bland surfare, och de flesta besökarna kommer från Australien.

På en av öarna, Pagai Selatan, rapporterades flodvågen ha sköljt så långt upp på land som 600 meter. En talesman för det indonesiska räddningsverket sade att "tio byar har spolats bort av tsunamin" och från annat officiellt håll sades att "80 procent av husen i byn Muntei har slagits sönder av vågorna".

En företrädare för de regionala fiskerimyndigheterna berättade för Reuters om en förstörd kustby, Betu Monga, och sade att av de 200 invånarna där har bara 40 påträffats. "160 saknas fortfarande, de flesta av dem kvinnor och barn".

Han tillade:

– Folk har rapporterat in till säkerhetskontoret här att de inte orkade hålla kvar sina barn, att de spolades bort. Många gråter.

En turistbåt med ett tiotal australier ombord saknas efter skalvet och spaningar pågår.

Annons

Utrikesdepartementet i Stockholm har varit i kontakt med Sveriges ambassad i Jakarta och meddelar att man inte har några uppgifter om saknade eller omkomna svenskar.

TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons