Annons
Nyheter

Misratas hamn intagen av Gaddafi

Gaddafivänliga styrkor har intagit hamnen i Misrata, där tusentals migranter och gästarbetare är strandsatta i hopp om att evakueras från Libyen, uppger en Misratabo som Reuters varit i kontakt med.
Nyheter • Publicerad 24 mars 2011

En brittisk ubåt har avfyrat Tomahawk-missiler mot libyska luftvärnssystem i en koordinerad attack med andra koalitionsmakter, meddelade Storbritanniens försvarsdepartement på torsdagen. Uttalandet innehöll inga detaljer om attackens mål eller hur pass framgångsrik den varit.

Två norska stridsflygplan har vid lunchtid lyft från flygbasen Souda på Kreta, rapporterar Dagbladet på nätet. Det är första gången de norska flygplanen deltar i internationella insatsen i Libyen.

Annons

– Vi är i gång. Två flygplan har lyft. Vi har fått vårt första uppdrag och är på väg till Libyen, säger Eystein Kvarving, talesman för den norska styrkan, till tidningen.

Det är 40 landmil från Kreta till Libyens kust, en sträcka som flygplanen avverkar på en halvtimme. Vilket uppdrag de hade avslöjades inte.

Samtidigt rapporterar Reuters att nya flygangrepp har genomförts i stadsdelen Tajura i Libyens huvudstad Tripoli. Källan till rapporten är Libyens militär.

Frankrikes utrikesminister Alain Juppé uttalade sig också i dag och konstaterade då att det kan ta västmakterna "dagar eller veckor" att besegra Muammar Gaddafis militära styrkor, "men inte månader". Juppé sade även till reportrar att de arabiska folkens längtan borde uppfyllas i hela regionen, inklusive Saudiarabien. Han sade även att samhällsförändringarna som drar igenom arabvärlden är "oåterkalleliga".

I går anföll koalitionsstyrkorna mål i Tajuraregionen öster om Tripoli. Ett bostadsområde bombades av "kolonialisterna och korsfararna" och många civila dödades, uppgav Libyens statliga nyhetsbyrå Jana.

Det fanns inga oberoende bekräftelser av rapporten. Personer berättade för AFP om en enorm explosion på en militärbas i Tajura.

I Tajuraområdet ligger några av Libyens viktigaste militärbaser som utsattes för västalliansen flygräder i lördags.

Enligt vittnesuppgifter till AFP genomförde den internationella koalitionen ett intensivt flyganfall mot staden Sebha, Muammar Gaddafis högborg i södra Libyen, natten till torsdag.

Nato har nu en plan för hur de militära operationerna i Libyen ska genomföras när Nato tar över ansvaret från USA. Det säger en anonym diplomat till AFP.

Det dagliga arbetet ska ledas från en Nato-bas i italienska Neapel och luftattackerna ska övervakas från turkiska staden Izmir, enligt diplomatkällan.

Annons

Men några beslut om när Nato tar över operationen är inte fattade. Nato möter fortsatt motstånd från Turkiet som kräver att koalitionens bombningar upphör.

Enligt den anonyme diplomaten diskuteras en kompromiss inom Nato-alliansen för att bryta dödläget – kompromissen går ut på att länder som motsätter sig bombningarna kan hoppa av dessa medan länder som godkänner dem fortsätter attackerna.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons