Annons
Nyheter

Nytt liv i Folkkampanjen

Nyheter • Publicerad 15 mars 2011

Olyckorna i de japanska kärnkraftverken har blåst nytt liv i Folkkampanjen mot kärnkraft.

Organisationen uppmanar till demonstrationer runt om i Sverige på onsdagskvällen.

Annons

– Det är många som har ringt och många är rädda och uppskärrade. Vi har också sett ett ökat tryck på vår hemsida och det skulle vara konstigt annars, säger Göran Bryntse, ordförande i Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen.

– Folk inser väl, precis som jag, att det som kan hända i Japan även kan hända här. Allt prat om att det inte skulle kunna hända i Sverige är ren bullshit. Bortfall av kylning kan orsakas av tio olika skäl. Det var nästan det som hände i Forsmark, men i Japan har man inte haft samma tur tyvärr, säger Göran Bryntse.

Folkklampanjen mot kärnkraft kräver att Sverige omedelbart börjar avveckla kärnkraften och ökar satsningarna på energieffektiviseringar och förnybar energi.

Organisationen kallar också till manifestationer på Sergels torg och "över hela Sverige" i morgon klockan 18.

Kärnkraftsolyckorna i Harrisburg och Tjernobyl gav övergående opinionseffekter, enligt Sören Holmberg, valforskare och professor i statsvetenskap vid Göteborg universitet.

Hur det blir efter händelserna i Japan är naturligtvis för tidigt att säga.

– Jag vill inte spekulera, förklarar Sören Holmberg.

Det handlar emellertid inte bara om opinionseffekter utan även om politiska följder, enligt Holmberg.

– Vi fick en folkomröstning på grund av Harrisburg. Så det har fattats politiska beslut efter sådana här olyckor.

– Men opinionseffekterna har kortsiktigt varit stora men övergående.

Olyckan på kärnkraftverket Three Mile Island utanför Harrisburg i USA inträffade i mars 1979. I april 1986 skedde olyckan i Tjernobyl i dåvarande Sovjetunionen.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons