Annons
Nyheter

Sabotage dämpar inte Libyens valyra

Glada och ivriga libyer har strömmat till val för första gången på nästan ett halvsekel.
Visserligen ändrades spelreglerna i sista stund, och sabotörer slog till på några håll. Men ändå.
Nyheter • Publicerad 8 juli 2012

– Det är som en stor bröllopsfest, berättar svensklibyern Shaban Elgali från Tripoli för TT.

– Alla är ute trots att det är 40 grader varmt, bilar tutar, alla hälsar på varandra, man tackar Gud. Säkerhetsläget är mycket bra här och allt har gått bra, även om det varit några små incidenter i Benghazi.

Annons

Med 142 partier var valrörelsen väldigt olik de i Sverige, säger Shaban Elgali, som ser mängden partier som en garanti för demokrati.

Valdeltagandet var enligt kvällens preliminära beräkning 60 procent.

– Ord räcker inte för att beskriva min glädje, det här är en historisk dag, sade Fawziya Omran, en av de kvinnor som röstade vid Ali Abdullah Warith-skolan i huvudstaden Tripoli, till AFP.

Många kom i svart, rött och grönt – de färger som symboliserar upproret där diktatorn Muammar Gaddafi störtades i fjol efter drygt 40 år vid makten.

Även i Benghazi i östra Libyen var glädjen påtaglig, rapporterar AFP. Men där genomfördes också några sabotage som att elda upp valsedlar. 101 vallokaler tvinades hålla stängt – av landets totalt 1 554.

– 94 procent av vallokalerna var öppna, sade valkommissionens ordförande Nuri al-Abbar.

På kvällen rapporterades att en person blivit ihjälskjuten i Ajdabiya i öster. Han försökte ta en låda med röstsedlar och blev då dödad av stadsbor, uppger Reuters.

Protesterna har gällt östra Libyens representation, där många kräver fler parlamentsplatser för provinsen där upproret startade.

Nationella övergångsrådet säger sig ha satt mandaten enligt folkräkningen: 100 till väster, 60 till öster och 40 till söder.

Rådet beslöt dagarna före valet att ändra en viktig förutsättning: författningsutskottet ska inte utses av den nu valda församlingen, utan i ett annat, separat val.

Annons

Shaban Elgali tror att Libyen nu blir ett demokratiskt samhälle med respekt för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.

– Vi som bott i utlandet kan hjälpa till, men det finns också en bra grund här trots drygt 40 år av diktatur.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons