Annons
Nyheter

Svensk krigsinsats allt närmare

Natos övertagande av ledningen i Libyeninsatsen innebär att Sverige snart kan vara med i kriget.
Jas Gripen-planen står redo och de flesta av politikerna accepterar att Nato har kommandot. Men oppositionen säger inte ja villkorslöst.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2011

– Nato måste först komma med en förfrågan, och det avgörande är hur denna förfrågan ser ut. Vi kommer att titta mycket noga på vad det är Nato vill att vi ska göra, säger Urban Ahlin, utrikespolitisk talesman för Socialdemokraterna.

– Annars ser vi inget problem med att Nato leder operationerna. Så länge FN har gett mandat spelar det ingen roll om det är Nato, EU eller någon annan som har det formella kommandot. Det avgörande är att det hela vilar på folkrättslig grund i och med FN-beslutet.

Annons

Allan Widman, Folkpartiets försvarspolitiske talesman, tror att oklarheterna kring Natos kommando löser sig. Han räknar med att hela operationen till slut leds av militäralliansen.

Han bedömer att det inte bör vara något problem att få igenom ett svenskt deltagande när ärendet tas upp i riksdagen.

– Natofrågan håller på att avdramatiseras i Sverige. Det är ingenting man skrämmer barn med längre, säger han.

Han misstänker att Nato vill att Sverige ställer upp med stridsflygplan.

– Det kan bli svårt och farligt, men vi kan inte alltid lita på andra som i Afghanistan där våra marktrupper är beroende av flygunderstöd från andra länder.

Allan Widman förutsätter att uppdraget i Libyen även gäller attacker mot militära mål på marken.

– Ett sådant krav kommer nog. Jag kan inte tänka mig att Sverige skulle ha en lindrigare roll än andra.

De svenska stridsflygplanen inom Nordic Battle Group kan sättas in i Libyen relativt snabbt, enligt Försvarsmakten.

– Beredskapen är sådan att styrkan inom tio dagar ska kunna vara på plats. Det kan gå ännu snabbare om man får en förvarning, säger Anders Lindström, Försvarsmaktens insatschef.

Det innebär att hela organisationen, med piloter, kontrollsystem, beväpning och underhåll, redan är klar. Allt som allt rör det sig om en styrka på runt 100 man.

– Styrkan är utrustad för att kunna genomföra alla typer av operationer, både luftförsvar och insatser mot mål på marken, säger Lindström.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons