Annons
Nyheter

Toppdiplomaten Holbrooke död

Den amerikanske toppdiplomaten Richard Holbrooke avled i måndags. Han hyllas av president Barack Obama, som kallar honom en "utrikespolitikens gigant" som gjort USA "starkare, säkrare och mer respekterat".
Nyheter • Publicerad 14 december 2010

Holbrooke rapporteras ha insjuknat i fredags, under ett möte med utrikesminister Hillary Clinton. Han opererades för en skada på kroppspulsådern men hans liv gick inte att rädda.

Richard Holbrooke var USA:s diplomatis spjutspets. Med en mjuk men bestämd röst vars klarspråk skar likt en skarpslipad kniv och en blick som fick motparten att förminskas var Holbrooke Demokraternas torped. Han sändes till krishärdar för att förmå krigarna att finna en lösning – ofta med brutala besked om vad alternativen kunde innebära.

Annons

Det sista uppdraget var när Barack Obama sände Holbrooke till Afghanistan och Pakistan, för att försöka vända de amerikanska militära motgångarna till en civilpolitisk framgång.

Då hade Holbrooke redan varit tilltänkt som utrikesminister under president Bill Clinton – då stod det mellan honom och Madeleine Albright, och han var vicepresidenten Al Gores troliga utrikesminister i den regering som, när George W Bush i stället blev president, aldrig blev. Även Obama hade med Holbrooke på sin önskelista av utrikesministrar.

Men störst internationellt genomslag fick Holbrookes insatser för att nå en fred på det av folkmord och strider sargade Balkan. Tillsammans med det europeiska sändebudet Carl Bildt lyckades han få parterna att enas i Daytonavtalet 1995.

Holbrooke var även USA:s FN-ambassadör 1999–2001. Bland hans initiativ fanns en serie historiska öppna möten i FN:s säkerhetsråd där allvaret i aids-krisen för första gången flyttades upp på högsta politiska nivå – och karakteriserades som en risk för världens fred och säkerhet.

Under tiden som FN-ambassadör stannade Holbrooke ofta till vid pressområdet utanför säkerhetsrådets lokaler, och förklarade läget med bulldozerliknande kommentarer som kunde vara både befriande och skrämmande – utspel "off the record" som var naknare än läckorna från Wikileaks.

Efter president George Bushs valseger över Al Gore lämnade Holbrooke åter utrikesdepartementet. Men i en intervju med TT i New York dagen efter 11 september 2001, var hans budskap rakt: terrorismen måste bekämpas men folken fick inte fick drabbas.

Richard Holbrooke blev 69 år.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons