Annons
Nyheter

Ungern anar ljusning i giftolyckan

Nya mätningar väcker ett litet hopp bland de ansvariga för hjälparbetet i det giftdrabbade Ungern. Mätresultat tyder på sjunkande pH-värde i floden Donau som i torsdags nåddes av det alkaliska slammet.
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2010
Räddningsmanskap arbetar för att rengöra en gård som översvämmats av det röda, frätande, giftslammet.
Räddningsmanskap arbetar för att rengöra en gård som översvämmats av det röda, frätande, giftslammet.Foto: Bela Szandelszky

Arbetslag har arbetat hårt med att neutralisera slammets pH-värde för att minska miljöpåverkan. Utsläppen har bedömts som farliga delvis på grund av de alkaliska ämnen som gjort slammet frätande men även på grund av hälsovådliga tungmetaller.

Ungerska Greenpeace har analyserat det röda slammet och uppger att testerna visar på höga koncentrationer av kvicksilver, krom och arsenik. Enligt Greenpeace betyder det att problemet är större än tidigare befarat.

Annons

– Detta är viktigt eftersom ungerska myndigheter har sagt att det röda slammet inte innehåller något dödligt, säger Márton Vay på ungerska Greenpeace till TT.

I går nådde utsläppen floden Donau, men Greenpeace tror att giftet kommer att vara så utspätt när föroreningarna når Budapest att det inte är direkt farligt för de boende där. Greenpeace varnar i stället för de långsiktiga skadorna på miljön och människorna i de direkt drabbade områdena. Giftiga tungmetaller rinner ner genom jordlagren och förgiftar dricksvatten och mark. Efter en tid torkar också själva slammet och sprids med vinden som skadligt damm.

– Om man andas in kemikalierna är det väldigt farligt. Dessutom sprider det sig hela tiden vidare till människor i maten då fisk och växter förgiftas, säger Márton Vay.

Det internationella aluminiuminstitutet (IAI) beklagar i ett pressmeddelande olyckan å den globala aluminiumindustrins och sina medlemmars vägnar. Farorna med en bristande damm innehållandes slam, säger IAI, är samma som vid en annan dammbristning, medan risker med det giftiga innehållet tonas ned.

IAI påpekar att Magyar Aluminium, det företag som den brustna dammen tillhör, inte är en medlem, men att organisationen ändå erbjuder hjälp med krisarbetet. IAI säger sig vara villigt att ställa upp med egen personal eller söka utomstående hjälp och expertis.

IAI är en internationell organisation för aluminiumbranschen. Deras medlemmar utgör mer än 80 procent av världens aluminiumproducenter.

Ungerns inrikesminister Sandor Pinter sade på fredagen att det inte finns en risk för en biologisk eller miljörelaterad katastrof i floden Donau då de alkaliska utsläppens påverkan på flodens pH-värde minskat. Sandor Pinter sade också att utsläppen inte påverkat dricksvattnet.

En talesperson för den ungerska regeringen, Anna Nagy, sade att olyckan inte kommer att påverka livsmedelssäkerheten i landet, rapporterar Reuters.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons