Annons
Nyheter

Ungersk by evakueras

Kolontár, en av byarna närmast den läckande dammen i Ungern, evakueras i rädsla för att giftdammen ska kollapsa helt, uppger MTI.
Nyheter • Publicerad 9 oktober 2010
Foto: Balazs Mohai

Bedömningen gjordes i samband med ett besök av Ungerns premiärminister Viktor Orbán i olycksområdet på lördagsmorgonen. Då konstaterades att den skadade delen av avfallsreservoaren nu har försvagats ytterligare.

Sedan dammen började läcka i måndags har minst sju människoliv krävts. Otaliga fiskar, fåglar samt husdjur som hundar och katter har också dött i den röda giftsörjan.

Annons

Nu har utsläppet nått Donau, och hotar därmed såväl Budapest som flera andra europeiska länder. Men hittills är bedömningen att gifterna i den stora floden späds ut såpass att det akuta hotet där är litet.

De senast konstaterade dödsoffren är en 81-årig man som avled av sina skador i fredags, samt två ännu oidentifierade kroppar som hittats i utkanten av byn Devecser.

Uppskattningen av hur mycket gift som läckt ut från aluminiumfabrikens avfallsdamm har sänkts till 700 000 kubikmeter. Men det innebär ändå att det på bara några timmar hävdes ut lika stora mängder farliga ämnen i naturen som BP-källan i Mexikanska golfen tog flera månader på sig att läcka ut i våras.

Enligt medieuppgifter beräknades mängden giftsörja runt aluminiumfabriken redan 2003 till 30 miljoner ton. Det är alltså en mycket liten andel av sörjan som hittills läckt ut.

MTI rapporterar att man är beredd på att också evakuera grannsamhället Devecser, som med cirka 5 000 invånare är mycket större än Kolontár.

– Evakueringen av Kolontár inleddes klockan sex i morse, sedan vi märkt en försvagning i en av reservoarernas fördämningar, sade den lokale räddningschefen Tibor Dobson till AFP.

Premiärminister Viktor Orbán, försvarsminister Csaba Hende, rikspolischefen József Hatala och Ungerns nationelle räddningschef György Bakondi uppges alla finnas på plats.

Alla i Kolontár, däribland de utländska journalister som strömmat till under veckan, uppges ha bussats till Ajka, den närmaste större staden.

Det är mycket troligt att giftdammens försvagade fördämning kommer att kollapsa, uppger Ungerns premiärminister Viktor Orbán enligt Reuters.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons