Annons
Nyheter

"Han är jättevälkommen att kontakta oss"

Ett flertal faktorer låg bakom misstankarna mot Gerard Mfombep. Det uppger polisen som anser att man har agerat korrekt i ärendet. Även om misstankarna till slut visade sig vara felaktiga.
Nyheter • Publicerad 6 november 2014
Han skulle bara skicka ett paket med en klänning, men blev i stället misstänkt för narkotikabrott. Gerard Mfombep och hans familj har inte hämtat sig från kvällen då polisen hämtade honom och genomsökte bostaden. - Jag förstod ingenting. Det var så förvirrande.
Han skulle bara skicka ett paket med en klänning, men blev i stället misstänkt för narkotikabrott. Gerard Mfombep och hans familj har inte hämtat sig från kvällen då polisen hämtade honom och genomsökte bostaden. - Jag förstod ingenting. Det var så förvirrande.Foto: 

– Vi hade ett antal indikationer som gjorde att vi fattade misstankar om narkotikabrott i överlåtelsesyfte. Jag kan inte gå in på några detaljer, men det handlade om ett flertal indikatorer, säger Robert Loeffel, kommunikationschef vid Kronobergspolisen.

Det man misstänkte var att Gerard Mfombeps paket innehöll textilier som hade dränkts in i narkotika. Ett känt smugglingsfenomen, enligt Robert Loeffel.

Annons

– Det blir vissa dofter som uppstår. Vi har haft ett tidigare fall här då böcker hade dränkts in i kokain, säger han.

Polisen rådfrågade Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Svaret gjorde att polisens misstankar stärktes ytterligare och ännu starkare blev de när polisen öppnade paketet, enligt Robert Loeffel.

– Då föredrogs ärendet för åklagare som beslutade att vederbörande (Gerard Mfombep) skulle hämtas till förhör och att husrannsakan skulle genomföras i vederbörandes bostad. Och så gjordes, säger han.

Paketet hade nu skickats till SKL för analys. När resultatet till slut kom efter närmare en månad lades förundersökningen ner. Klänningen var inte indränkt i narkotika. Gerard Mfombep hade inte begått något brott. Inga misstankar kvarstår.

Tycker du att ni har agerat korrekt i det här ärendet?

– Jag har full förståelse att han kan ha upplevt detta som obehagligt. Men från vår del tycker jag att det är korrekt hanterat. Vi ska komma ihåg att misstanken gällde narkotikabrott, det är inget simpelt brott. Vi har hämtat in tekniska experter och fått utlåtande innan vi har agerat, säger Robert Loeffel, och fortsätter:

– Men han är jättevälkommen att kontakta oss om han inte förstår att det kan bli så här. Det är jättetråkigt.

Kunde inte beslutet om eventuell husrannsakan och förhör väntat tills ni fått svar från SKL?

– Nej, vi hade inte kunnat vänta en hel månad. Avsändaren och mottagaren hade ju undrat vart paketet hade tagit vägen.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons