Annons

12 av 29 rån på väg att klaras upp

29 personrån har inträffat utomhus i Växjö på drygt fem månader. Polisen har misstänkta personer i tolv av rånen och är på väg att klara upp brotten.
Växjö • Publicerad 10 december 2011

– Det är ett riktigt bra resultat. Tre av de tolv förundersökningarna med misstänkta pågår fortfarande medan övriga är redovisade till åklagare. Den här typen av brott är oerhört integritetskränkande, konstaterar Robert Loeffel.

– En viktig förklaring till att det gått så här bra är att polisens ungdomsutredare skaffat sig kunskaper om vilka som håller på med detta. Ofta finns det gemensamma nämnare mellan de som begår rånen även om det sker i olika konstellationer.

Annons

Ungdomar ligger bakom merparten av brotten och oftast är det andra ungdomar som råkar illa ut. Sammanlagt är det 16 personer under 18 år som delgivits misstanke om personrån. Allra yngst är en 13-årig flicka.

Vid en del av brotten har rånarna hotat med kniv. Men oftast handlar det om hot och misshandel med både slag och sparkar. I bland har det varit ungdomsgäng som gått i fatt sina offer medan rånarna andra gånger varit mopedburna och maskerade med någon halsduk.

Personrånen är starkt koncentrerade till centrala Växjö där två av brotten ägt rum. Flera överfall har även skett på Arabyområdet.

– Polisens del är att klara upp brotten. Sedan måste det även övriga samhället, främst de sociala myndigheterna, agera, säger Robert Loeffel.

Polisen är övertygad om att inte minst ungdomar emellanåt sitter inne med viktig information om brott, men att de inte vill ringa.

– En uppmaning är att i så fall ta kontakt med Kronobergspolisen direkt via mejl eller vår Facebooksida. Det är ett naturligt forum för ungdomar och uppgifterna som lämnas där går till våra ungdomsutredare.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons