Annons

17 tjänster ska bort

17 tjänster ska bort inom förvaltningen för arbete och välfärd.
Växjö • Publicerad 16 februari 2012

Politikerna gav på onsdagen förvaltningschefen Per Sandberg uppdraget att minska med 16,85 tjänster inom förvaltningen.

Enligt Per Sandberg beror neddragningarna på att ansvaret för nyanlända till Sverige gått över från kommunerna till arbetsförmedlingen.

Annons

Kommunerna fick tidigare pengar från staten att användas för exempelvis försörjningsstöd och personal som skulle hjälp de nyanlända.

I höst är pengarna slut för Växjös del.

– Detta beror på förändringar på regeringsnivå. Vi har då inte längre någon finansiering för de 16,85 tjänsterna, säger Per Sandberg.

Verksamheter som berörs är bland annat den gamla introduktionsersättningen, ekonomiskt bistånd samt barn- och familj.

– Men när vi lägger varslet kommer vi att titta på hela förvaltningen.

– Sedan är problemet att arbetsförmedlingen tyvärr inte alltid lyckas med etableringen av nyanlända så att vi får tillbaka dessa människor efter två år och får då jobba med dem utan ersättning.

– Så måste prioritera vad vi ska göra.

Nu väntar förhandlingar med facken, upprättande av turordningslistor med mera,

– Uppgifterna är borta och pengarna likaså och vi är tvingade att varsla, säger Benny Johansson (M) ordförande i nämnden.

Men oppositionen (S), (V) och (MP) motsatte sig beslutet.

Annons

– Vi ville återremittera ärendet, säger Sara Fransson (S) ledamot i nämnden.

Orsaken var att det saknades en risk- och sårbarhetsanalys.

Sara Fransson säger att ärendet dök upp som en överraskning direkt på mötet. Eftersom underlaget var mycket knappt kan hon inte säga så mycket om vad hon tror om de kommande varslen.

–   Vi får snart en medarbetareenkät presenterad för oss. Vi vet redan att sjuksiffrorna inte ser helt bra ut. Det som händer nu kommer säkert att öka oron bland de anställda.

För politikerna ska det också presenteras vilka ambitionssänkningar som måste göras inom förvaltningen och vad neddragningarna innebär för verksamheten.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons