Annons

19-åring åtalas för rån mot företagare på Norr

En händelse i mannens privatliv tros ligga bakom julhelgens rån mot en företagare på Norr i Växjö.
Nu åtalas en 19-årig man misstänkt för att ha deltagit vid rånet där företagarens bil, mobiltelefon och hundvalp stals.
Växjö • Publicerad 7 mars 2012

Personrånet på kvällen den 27 december har väckt stor uppmärksamhet. Tre rånare trängde in i företagarens bostad och misshandlade honom med flera knytnävsslag mot huvudet.

19-åringen, som förnekar brott, misstänks också ha rispat företagaren med en kniv. Dessutom hotade rånarna bland annat att klippa av företagarens fingrar med en sekatör.

Annons

Rånarna konfronterade direkt företagaren med den påstådda händelsen och företagaren svarade att de ”måste ha tagit fel på hus”. Det inträffade skulle enligt rånarna kosta 150 000 kronor. När det blev diskussioner ändrades summan till 15 000 kronor per vecka i fem veckor.

– Ni får vad ni vill bara ni lämnar mig i fred, ska företagaren enligt egen uppgift ha sagt.

Efter en stund plockade en av rånarna upp familjens hundvalp och sa att man tänkte behålla valpen tills allt var betalt.

Företagaren berättade redan i ett av de inledande polisförhören om händelsen som han själv trodde rånarna syftade på. Men han lämnade då en annan version än vad som nyligen kom fram i ett av den digra utredningens polisförhör.

– Vi har även genomfört en förundersökning med anledning av de uppgifterna och den ligger färdig hos åklagare för beslut, säger Robert Loeffel, Kronobergspolisens informationschef.

När Smålandsposten intervjuade den rånade företagaren uppgav mannen att han inte alls förstod varför just han drabbades.

– Jag lever ett Svenssonliv och jobbar på. Jag är inte ute i krogsvängen och inte i några särskilda umgängeskretsar, sa företagaren då.

Det är enbart 19-åringen, som pekats ut av ett vittne, som nu åtalas för rånet. Polisen vet inte identiteten på någon av de andra rånarna.

Däremot åtalas en 24-årig kvinna för häleri av den stulna hundvalpen som i slutet av januari hittades vid en husrannsakan i hennes bostad. Samtidigt upptäckte polisen 175 gram cannabis, vilket gör att såväl mannen som kvinnan åtalas för narkotikabrott.

19-åringen misstänks dessutom tillsammans med kamrater även för ett annat personrån och grovt olaga hot. Det gäller överfall på mannen som nyligen åtalades för mordförsöket vid Resecentrum i Växjö och en av de misstänkta rånarna är personen som då knivskars.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons