Annons

20 miljoner till projekt för arbetssökande ungdomar

Projektet Framtid Kronoberg har beviljats 20 miljoner kronor av Europeiska socialfonden. Bidraget ska nu gå till att minska ungdomsarbetslösheten i länet.
Växjö • Publicerad 29 december 2011

– Vi räknar med att 800 ungdomar berörs av projektet de närmaste två åren. Målet är 60 procent ska gå vidare till jobb eller arbetsförberedande studier, säger Tina Storbjörk, projektledare.

Framtid Kronoberg riktar sig till arbetssökande i åldrarna 16-29 och sträcker sig fram till sommaren 2014.

Annons

Redan nu i januari sjösätts projektet och går in i en så kallad mobiliseringsfas.

– Nu ska vi rigga alla pusselbitar. Vi ska se närmare på vilket arbetsbehov som finns länet. Därför är det positivt att hela Kronoberg är involverat eftersom vi då ökar vår kunskapsbas, säger Tina Storbjörk.

– Framförallt hoppas vi att näringslivet vill vara delaktiga i det här projektet. Det är deras framtids kompetensbehov vi vill åt.

Framtid Kronoberg är ett länsomfattande projekt och ett samarbete mellan länets kommuner samt Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Under den inledande fasen kommer flera av instanserna att resursstyrkas och nya tjänster att tillsättas.

Först i sommar räknas de första ungdomarna få ta del av projektet.

– Då blir det skarpt läge. Vi kommer att jobba hårt med matchningen mellan de arbetssökande och marknaden.

De 20 miljonerna verkar komma i rättan tid för Kronoberg.

I början av december spådde Arbetsförmedlingen att arbetslösheten stiger med 400 personer i länet under nästa år. Den blir den högsta arbetslöshetssiffran sedan finanskrisen slog till under 2008

Henrik Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons