Annons

200 nya hyreslägenheter kan byggas i Växjö

Fastighetsbolaget Urbano planerar 200 nya lägenheter utmed Mörnes väg.
För att lägenheterna ska kunna byggas krävs en ny detaljplan och att en trädallé flyttas.
Växjö • Publicerad 1 oktober 2017

Urbano, tidigare IHF Bostad, äger i dag hyresfastigheterna på Hov Dalbogård vid Mörnes väg och Kungsvägen i Växjö. Nu är fastighetsbolaget intresserad av att förtäta området och bygga 200 nya hyreslägenheter.

Fastighetsbolaget Urbano planerar att bygga 200 lägenheter utmed Mörnes väg i Växjö.
Fastighetsbolaget Urbano planerar att bygga 200 lägenheter utmed Mörnes väg i Växjö.Foto: Montage/Lars-Göran Rydqvist/Urbano

Detaljplanen för området tillåter i dag inte en förtätning och därför har Urbano vänt sig till Växjö kommun för att få till en planförändring. Arbetet med att förändra detaljplanen har pågått sedan 2016 och är nu i sitt slutskede. Om förändringen inte stöter på patrull kan en ny detaljplan komma att antas kring årsskiftet.

Annons

Urbanos plan är att förtäta området mellan hyresfastigheterna och Mörnes väg, det vill säga ut med vägen där det i dag finns parkeringar och garage. Men för att det ska gå att genomföra måste en allé med att antal blodlönnar tas ner och återplaneras på en annan plats.

Träden har mer än 30 år på nacken och lyder därför under det så kallade biotopskyddet. Vilket innebär att de inte får huggas ner eller skadas. Därför har Urbano nu vänt sig till länsstyrelsen för att få dispens och deras plan är att ta ner dem och återplantera dem närmare Mörnes väg.

– Arbetet med en ny detaljplan är i sitt slutskede just nu och vår tanke är att bygga ett par hundra nya hyreslägenheten, säger Lars Sjöberg på Urbano.

– Men vi har en lång väg att vandra innan vi kan sätta någon spade i jorden. Först måste detaljplanen vinna laga kraft och sedan krävs det en hel del administration och upphandling innan kan vi börja, fortsätter han.

Foto: Lars-Goran Rydqvist

Om allt går som Urbano hoppas kan färdiga hus stå klaraz om cirka tre år.

Om ni inte får dispens för att ta ner träden, vad händer då?

– Jag vet inte det, men om vi inte får dispens faller allt som vi har planerat i dag. Då får vi börja om, säger Lars Sjöberg.

Här planerar Urbano att bygga 200 nya hyreslägenheter.
Här planerar Urbano att bygga 200 nya hyreslägenheter.Foto: Lars-Goran Rydqvist
Per JodeniusSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons