Annons

27-åring fick fängelse för bokföringsbrott

Ett och ett halvt års fängelse blev straffet för en man som utan redovisning sålde skrot för 28,6 miljoner kronor. Brottsligheten pågick i två år och han döms för grovt bokföringsbrott.
Växjö • Publicerad 16 mars 2012

Den 27-årige mannen beläggs dessutom med ett femårigt näringsförbud. Växjö tingsrätt skriver i domen att straffvärdet är så högt att det måste bli fängelse.

Under rättegången medgav 27-åringen att han sålt skrot och begagnade fordon för 28,6 miljoner. Mannen påstod dock att han inte var näringsidkare utan enbart handlat på uppdrag av andra som lämnade direktiv.

Annons

Enligt mannens egen version kom han genom sitt spelmissbruk i kontakt med personer som lånade ut pengar till honom. Då mannen inte kunde betala tillbaka pengarna krävde uppdragsgivarna att han genomförde skrotaffärerna. Pengarna lämnades enligt 27-åringen till uppdragsgivarna.

Mångmiljonaffärerna pågick under drygt två års tid innan Skatteverket slog larm om bluffen som inte var särskilt svår att upptäcka. 27-åringen lämnade nämligen inga deklarationer överhuvudtaget.

”NN har uppenbart insett att hans verksamhet syftade till att dölja transaktioner i andra personer och företags verksamhet. Det har då även stått klart för honom att affärshändelserna i sig förblev oredovisade”, skriver Växjö tingsrätt i domen.

Ingen vet hur stor den totala vinsten av affärerna blev. Skatteverket uppskattade ett år beloppet till ungefär 25 procent av försäljningen.

Mannen döms enbart för grovt bokföringsbrott eftersom åklagaren tidigare valt att lägga ned förundersökningen som gällde grovt skattebrott.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons