Annons

31-åringen upptaxeras med 1,8 miljoner kronor

Polisen hittade 325 000 kronor när en villa strax utanför Växjö finkammades under en våldtäktsutredning.
Nyligen upptaxerades villaägaren med drygt 1,8 miljoner kronor för oredovisade inkomster.
Växjö • Publicerad 21 november 2014

”Utredningen visar genom insättningar/överföringar till dina bankkonton och anträffade pengar vid husrannsakan att du rört dig med betydligt mer pengar än vad inkomstdeklarationen visar”, konstaterar Skatteverket i besluten för inkomståren 2011–2013.

Skatteverket anser att mannen inte på ett trovärdigt sätt lyckats förklara pengarna. Vid husrannsakan fanns mest pengar, 120000 svenska kronor och 79000 norska kronor, gömda i köket. Stora summor kontanter hittades även i sovrummet.

Annons

Förutom de gömda pengarna i olika valutor upptäckte polisen under utredningen att mannens fastighet var helt obelånad.

”I stort sett alla inkomster, även de flesta som härrör från brottslig verksamhet, är skattepliktiga”, påpekar Skatteverket i besluten.

Upptaxeringen på 1,8 miljoner kronor innebär att 31-åringen tvingas betala sammanlagt 1,1 miljoner kronor i inkomstskatt och skattetillägg.

Husrannsakan i mannens villa gjordes hösten 2013 efter misstankar om grov våldtäkt. Under en månad var 31-åringen internationellt efterlyst innan han kontaktade polisen. Sedermera lades våldtäktsutredningen ned efter att hovrätten friat en 23-årig misstänkt medgärningsman på samma bevisning.

Efter nedläggningsbeslutet tvingades åklagaren häva beslaget av pengarna eftersom tanken var att de skulle användas till att täcka målsägandenas fordran vid en fällande dom.

Vid husrannsakan i villan hittade polisen även stöldgods och om en vecka hålls den rättegången i Växjö tingsrätt. 31-åringen är åtalad för häleri efter flera stölder från bland annat Uråsa Maskinaffär i Ingelstad och Sundahls Maskinaffär i Växjö.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons