Annons

43-årig Lessebokvinna åtalas för central roll i dopningshärvan

Efter att ha suttit häktad i tio månader åtalas nu en 43-årig kvinna från Lessebo kommun för grova dopnings- och smugglingsbrott. Hon misstänks tillsammans med sin efterlysta sambo och en Sollefteåbo ha lett en gigantisk liga som sålt dopingpreparat.
Växjö • Publicerad 6 oktober 2010

– Kvinnan har haft en mycket tung roll och de här tre är att betrakta som huvudpersoner, säger Börje Öhman, informationschef vid polismyndigheten i Västernorrlands län där utredningen handlagts.

Utredningen är på cirka 30 000 sidor och under tisdagen åtalades ett 70-tal personer. Operation Liquid har genomförts av svensk tull och polis i nära samarbete med den spanska polisen. Dessutom har ett 1 000-tal köpare identifierats runt om i Sverige.

Annons

– Utredningen inleddes i maj 2009 då tullen på Arlanda kontrollerade en försändelse med åtta flaskor, totalt fyra liter, som skulle innehålla olivolja. Vätskan analyserades och det visade sig vara anabola steroider, säger Börje Öhman, och tillägger:

– Sedan bedrevs en omfattande spaningsverksamhet och när vi under hösten insåg omfattningen fick vi hjälp av ytterligare poliser som arbetar mot den grova organiserade brottsligheten.

På morgonen den 9 december i fjol slog polisen till med full kraft i såväl Sverige som Spanien. I en bostad i Fuengirola på den spanska Solkusten greps den 43-åriga kvinnan som är skriven på en adress i Lessebo kommun. Hon är uppväxt i Kronobergs län och vistades i Spanien tillsammans med sin sambo.

Hennes 44-åriga sambo lyckades dock fly och är fortfarande internationellt efterlyst. Sambon tros gömma sig i Serbien dit han har kopplingar. 44-åringen dömdes i mitten av 1990-talet av Växjö tingsrätt för dopningsbrott och narkotikabrott.

– Svensk polis har i åtminstone ett par omgångar varit i Spanien med spaningspersonal.

Då har såväl kvinnan som hennes sambo kartlagts. I utredningen finns spaningsiakttagelser som visar att den efterlyste mannen hämtade kamraten från Sollefteå på Malagas flygplats. Senare samma dag åkte de åter till flygplatsen för att hämta den 43-åriga kvinnan.

I Spanien hade det svenska paret tillgång till ett lager där dopinghanteringen skedde och vid husrannsakningarna gjordes omfattande beslag.

Paret misstänks under två och ett halvt års tid ha smugglat in minst 7 miljoner enheter med dopningsmedel. I missbrukarledet är värdet åtminstone 9 miljoner kronor. Gränsen för grovt dopningsbrott går vid cirka 50 000 enheter.

Polisen har även spanat mot 43-åringen när hon var i Umeå och tog emot minst 850 000 kronor som betalning för dopingpreparat. Sammanlagt har polisen koll på att hon tagit emot minst 1,3 miljoner kronor.

Bland de åtalade finns även en släkting till den efterlyste 44-årige mannen. Släktingen från Blekinge greps så sent som i juni och sitter fortfarande häktad. Hon misstänks ha tagit emot de 1,3 miljonerna och fört ut pengarna till Serbien.

Annons

När polisen slog till var ytterligare flera hundra tusen kronor på väg till paret i Spanien, men pengarna hittades och beslagtogs.

Åklagaren har en mycket omfattande skriftlig bevisning i bagaget, bland annat DNA och fingeravtryck, när rättegången inleds vid tingsrätten i Sundsvall den 1 november. Tanken är att rättegången i omgångar skall hålla på till i mitten av maj 2011.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons