Annons

53 års försäljning av Massey Ferguson – nu avslutas samarbetet

Håkanssons Maskinaffär förlorade i Högsta domstolen (HD) mot Massey Ferguson, detta trots att Växjöaffären har varit återförsäljare åt dem i 53 år.
Växjö • Publicerad 5 mars 2018
Efter 53 års samarbete ska nu Håkanssons Maskinaffär att sluta sälja Massey Ferguson.
Efter 53 års samarbete ska nu Håkanssons Maskinaffär att sluta sälja Massey Ferguson.Foto: Gunnel Persson

Det var under juni 2013 som representanter från Agco, en multinationell tillverkare av jordbruksmaskiner, meddelade att samarbetet med Håkanssons Maskinaffär skulle upphöra. Därefter fick Håkanssons sex månader på sig att avveckla försäljningen av Massey Fergusons traktorer. Endast fyra av dessa månader hade återförsäljaren tillåtelse att exklusivt sälja Massey Ferguson. De två resterande månaderna skulle den nya återförsäljaren ha kommit igång med försäljningen.

– Det var överraskande dåligt. HD förstår inte hur vital en agentur är för en maskinfirma, säger Sven-Erik Nilsson, vd på Håkanssons Maskinaffär till Lantbrukets Affärstidning.

Annons

Håkanssons stämde Agco i tingsrätten på drygt sex miljoner kronor i förlorat täckningsbidrag och goodwillersättning. Detta godkändes varken av tingsrätten eller senare hovrätten. Däremot dömdes Agco för att betala drygt 200 000 kronor för avtalsbrott för att ha nekat Håkansson att beställa två traktorer i samband med uppsägningstiden. Håkanssons blev dock betalningsskyldig till Agcos rättegångskostnader i båda domstolarna för en totalsumma på en miljon kronor.

I hovrättens dom skrevs det att rättsläget var något oklart. De fick medhåll från HD som gav prövningstillstånd till Håkanssons.

HD drog liknande slutsatser som hovrätten med skillnaden att Agcos ersättning till Håkanssons höjs till 327 000 kronor för att ha orsakat utebliven försäljning av tre traktorer. Samtidigt ska Håkanssons betala ytterligare 166 650 kronor för Agcos rättegångskostnader även i HD.

Nathalié NylanderSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons